Könnyebb lesz az albérletben élők helyzete. 2013.03.14

 

A kormány ügyintézést egyszerűsítő programjának köszönhetően 2013. március 1-jétől változtak a lakcím-nyilvántartással kapcsolatos szabályok. Az új szabályok bevezetését megelőzően ahhoz, hogy az albérletben, vagy bérelt ingatlanban élők bejelentkezzenek az ingatlanba, a tulajdonos külön engedélyére (aláírására) volt szükség. Ez a szabály a bérlők számára hátrányos volt, hiszen a tulajdonosok nagy része – hozzátesszük jogszerűtlenül – elutasította a lakcímlétesítésre irányuló kérést. 

 

A helyzet azonban március 1-jével megváltozott. Ezen a napon lépett ugyanis hatályba egy jogszabály-módosítás, amelynek köszönhetően a lakcímbejelentéshez a szállásadó (az a személy, aki jogosult a lakás használatát biztosítani) általi hozzájárulásra nincs szükség, ha a bejelentkező olyan érvényes – teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy – közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja. Ebben az esetben az okiratot a lakcímbejelentő lappal együtt kell a járási hivatalnak benyújtani (a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény).

Teljes bizonyító erejű magánokirat az olyan okirat

Értelmezésünk szerint az albérleti szerződésünk egy példányával március 1-jétől – a tulajdonos külön engedélye nélkül – lakóhelyet és tartózkodási helyet is létesíthetünk az Okmányirodában. Nem árt továbbá tudni, hogy a fenti „törvény hatálya alá tartozó polgár köteles beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét a járási hivatalnál nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni.”

Ne feledjük, hogy a lakcímbejelentés nem csak jogunk, hanem kötelezettségünk is!

A polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él.
A polgár tartózkodási helye: annak a lakásnak a címe, ahol – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik.

Tovább a teljes cikkre...

 

Forrás: berlakaspiac.hu

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Lakáshitel, szabad felhasználású hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás

Hitel Zalaegerszeg

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk