Már csak jelentős árengedménnyel lehet eladni. 2013.02.12

Az általános decemberi hullámvölgyet követően a kereslet intenzitása is a megszokott kerékvágásban folytatódott. Míg az ország két felén a tégla lakások vásárlói közel azonos lakásárakon költöttek januárban, addig a paneleket nézve bő 1 milliós különbség mutatkozott. A keleti országrészben 6, nyugaton 7 millió fölött jött ki a fajlagos átlag. Legmagasabb átlagáron a budai téglalakásokat vették, itt a januári átlag 19 millió fölött zárt. Míg Budapesten a „lakható”, „jó” és „nagyon jó” minőségi besorolású lakásokat nagyjából egyforma arányban vették januárban, addig Pest megyében a vevők fele csak kiváló állapotú ingatlant vett, és viszonylag magas, 14% volt az újépítésű ingatlant vásárlók aránya is. Vidéken a vevők háromnegyede vette a jobb minőséget, csak egynegyed jutott a felújítandó, vagy épp lakható állagúra.

A Duna House adatai szerint a leendő vásárlók a 13., 14., 2. és 11. kerületek iránt érdeklődtek a leginkább a múlt hónapban. A belváros – főleg az 5. és 6. kerületek – népszerűsége viszont csökkent kissé egy hónap alatt, de így is a felső harmadhoz tartoznak. Budapest dél-délkeleti szektora továbbra sem elsődleges célpont, a vásárolni szándékozók 5% alatt jelölik meg csupán.

Hirtelen nagyot ugrott a budapesti házak esetében az árleviteli hajlandóság és az alkukedv is néhány hónap alatt. Tavaly novemberben csupán 6-, a múlt hónapban már 11%-ot csökkentettek átlagosan az árakból az eladók, hogy lehetséges vevőre találjanak. A vásárlók sem voltak kíméletesek, januárban további 11%-os alkura voltak képesek ebben a szegmensben.

Budapesten a vevők közel harmada 20-as korosztály volt, 10,7 millió Ft-os átlagáron vásároltak 52 négyzetméteres ingatlant. Ugyanitt a másik masszív korosztály a 30 évesek voltak 29%-kal, ők már 12,3 milliót költöttek és nagyobb, 60 négyzetméteres lakást vásároltak átlagban. Vidéken a 20-as korosztály csak a vásárlók negyedét tette ki, a fővárosiakkal ellentétben kevesebbet (8,7M) költöttek, de nagyobb lakást (68m2) tudtak vásárolni. A vevők harmada ugyanitt 30-40 év közötti, 10,4 milliós ingatlant vásároltak átlagosan és 72 négyzetméteres lakáshoz jutottak.

Eladás okának Budapesten 36%-ban az örökölt lakás értékesítését jelölték meg a Duna House irodák ügyfelei, ezzel a legnagyobb csoport lett. 34%-ban viszont a nagyobb lakásba költözéssel indokolták az értékesítést. Kisebbe csupán az eladók 13%-a vágyik, vagy kényszerül. Vidéken viszont (22%-kal) erős a kisebbe költözők tábora, akik 14,4 milliós átlagon 104 négyzetméteres ingatlanokat adtak el. Náluk picivel nagyobb csoport a nagyobbra váltók aránya (24%) és a legmarkánsabb, 30%-ot kitevő csoport vidéken is az örökölt ingatlanjukat értékesítők.

Érdekes összehasonlítani az idei, átlagosnak mondható januári hónap és az egy évvel ezelőtti, végtörlesztéssel és befektetői hullámmal felfokozott tranzakciók adatait. Akkor vidéken inkább a kisebb, 60 m2 alatti ingatlanokat vették, és bár idén is a 40-60 m2 közöttiek teszik ki a vásárlások 40%-át, összehasonlításban nagyobb a 60-100 m2 között vásárlók aránya. Budán ugyanebben az összehasonlításban szintén a kisebb lakások drasztikus csökkenése látszik. Míg tavaly januárban a 20 m2 alatti garzonok tették ki a vásárlások harmadát, idén ez megfeleződött és inkább a 40m2 felettiekre költöttek. Pesten ugyanez a helyzet, de az árak miatt itt mindez egy méretkategóriával feljebb figyelhető meg.

Forrás: ujlakaspiac.hu

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk