KPMG: minden kategóriában javul a bankok hitelezési hajlandósága. 2013.06.04

 

Pénzügy-bank-felmérés
KPMG: minden kategóriában javul a bankok hitelezési hajlandósága.

A hitelezési hajlandóság minden hitelcél esetén javult, de összességében még elmarad a 2011. tavaszi adatfelvételnél regisztrált szinttől. A bankok 40 százaléka a hitelkereslet növekedését érzékeli, de szektorszinten csak 30 százalékuk számít a hitelállomány növekedésére - derül ki a KPMG vállalathitelezési hangulatindexéből.
A cég ötödik alkalommal kérdezte meg a legnagyobb kereskedelmi bankok hitelezési vezetőit a hitelpiaci folyamatokról és várakozásokról - ismerteti a cég az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A felmérésből kiderül, hogy a bankok általában nyitottak a vállalatok hitelezésére, de a hitelezési feltételek lényeges javulásában egy ideig még nem lehet reménykedni.
A hitelezési hajlandóság összességében még mindig elmarad a 2011. tavaszi adatfelvételnél mért értékektől, 2012-höz képest viszont érdemben javult a helyzet, hiszen a -10-től +10-ig terjedő skálán mért hangulatindex most +1,3 pont lett, szemben az előző felmérések enyhén negatív értékeivel.
A hitelezési vezetők - egy kivétellel - nem számítanak a hitelfeltételek szigorítására, igaz lazítására sem, és nem várható érdemi változás a kamatfelárakat illetően sem. A hitelezési hajlandóság továbbra is a működési és a beruházási hitelek terén a legmagasabb: előbbi esetében a válaszadók 71 százaléka, utóbbinál pedig 57 százaléka jelölte meg a legkedvezőbb választ. Ezzel szemben a legkevésbé népszerű hitelcéloknál, azaz az ingatlanfejlesztési és projekthitelek esetében a válaszadók több mint 40 százaléka csak kivételes esetben vagy egyáltalán nem akar hitelt kihelyezni, további 40 százalékuk pedig jelentős korlátozásokhoz kötné a hitelnyújtást.
A bankok 40 százaléka a hitelkereslet növekedését tapasztalta az elmúlt három hónapban, és egy bank sem érzékelte a kereslet csökkenését, ami 2011 tavasza óta a legkedvezőbb eredmény ezen a téren. Kedvező irányba mozdultak el a bankszektor vállalati hitelállományával kapcsolatos várakozások is: míg az előző évben a banki vezetők egyöntetűen a hitelállomány csökkenését várták, addig jelenleg közel 30 százalékuk növekedést prognosztizál a következő 12 hónapban. A saját bankjuk esetén a növekedésre számítók aránya 70 százalék fölé emelkedett, ez két éve a legmagasabb érték.
A javuló kilátások meglátszanak a banki hitelportfólió minőségével kapcsolatos várakozásokon is. A hitelezési vezetők 40 százaléka nem számít érdemi változásra ezen a téren, további 40 százalékuk viszont kismértékű javulást prognosztizál az év hátralevő részére. A portfólió minőségének további romlását mindössze egy banki vezető tartja valószínűnek, míg az előző másfél évben a többség negatív várakozásának adott hangot.
Ami a hitelezési célpontokat illeti, valamennyi ágazatra vonatkozóan javult a hangulat, a lista élén továbbra is a mezőgazdaság és élelmiszeripar, valamint más termelő ágazatok állnak, a végén pedig a hitelezői szempontból legkevésbé vonzónak tartott építőipar és ingatlanszektor.
A hitelezési hangulat javulásában vélhetően fontos szerepe van a bankok gazdasági növekedésre vonatkozó, a korábbiakhoz képest némileg javuló várakozásainak, és az MNB által nemrég bejelentett hitelezési programnak. Míg 2012 őszén a válaszadók háromnegyede még recessziót várt 2013-ra, addig a mostani felmérésben a bankok többsége a stagnálást tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek, és csak egy-egy bank vár 1 százaléknál nagyobb növekedést, illetve visszaesést.

Forrás: mti.hu

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Lakáshitel, szabad felhasználású hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás

Hitel Zalaegerszeg

 

 

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk