Kell-e építési engedély a mobilházhoz?

 

Néhány éve főiskolai előadásom során az egyik diák vetette fel a problémát: kerti faházra kell-e építési engedélyt kérnie. Mivel sejtettem a választ, kiadtam házi feladatként az Ybl Miklós Főiskola hallgatóinak: lakóhelyén mindenki kérdezze meg az illetékes építésügyi hatóságtól, hogy építésiengedély-köteles-e a faház elhelyezése. Az akkori válaszok is rendkívül változatosak voltak, és még vegyesebb a kép, ha a mobilházak engedélyeztetése iránt érdeklődik valaki.

 

Kell-e építési engedély a faházra?

 A faházlétesítés kérdéskörében körülbelül öt évvel ezelőtt a hatósági válaszoknak három fő csoportja volt:

Véleményem szerint már akkor is minden esetben kellett volna a faházra építési engedélyt kérni, és nincs ez másképpen a jelenleg hatályos építésügyi jogszabályok alapján sem. Azért senki ne lepődjön meg azon, ha szóbeli kérdésre esetleg azt a választ kapja a hatóságtól, hogy bizonyos mérethatár alatt vagy rendeltetés mellett nem kell engedélyt kérnie.

 

Amikor a hatóság az engedély nélkül épített, főként kerti épületek ügyében kérdőre vonja az ingatlan tulajdonosát, általában a válasz az szokott lenni, hogy kukatároló a kérdéses épület. Az emberek ugyanis szájhagyomány útján már pontosan tudják, hogy – a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 1. számú melléklet V.29. pontja alapján – háztartási szilárdhulladék gyűjtő-tároló építése nem engedély- és bejelentésköteles.

2010.07.10

Tovább a teljes cikkre..

Forrás: epitesimegoldasok.hu

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Lakáshitel, szabad felhasználású hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás

Hitel Zalaegerszeg

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk