MNB: a bankrendszer továbbra sem járul hozzá a GDP bővüléséhez. 2013.05.30

Gazdaság-MNB
MNB: a bankrendszer továbbra sem járul hozzá a GDP bővüléséhez

Az idei első negyedév hitelezési folyamatai azt mutatják, hogy a hazai bankrendszer továbbra sem járul hozzá a gazdaság bővüléséhez a Magyar Nemzeti Bank "Hitelezési folyamatok" című új kiadványának szerzői szerint.
 

Vonnák Balázs igazgató a kiadvány főbb megállapításait ismertetve csütörtökön elmondta: 2013 első három hónapjában folytatódott a vállalati hitelállomány zsugorodása, az állomány éves szinten 6,3 százalékkal csökkent.
Hozzátette: a háztartási hitelek banki állománya is csökkent, éves alapon 5 százalékkal.
Vonnák Balázs kiemelte: a jegybank által összeállított pénzügyi kondíciós index alapján a magyarországi bankrendszer már negatívan hat a GDP-re.
Arról is szólt, hogy a jegybanki kamatcsökkentések révén a vállalati hitelek kamatai már kedvezőbbek, mint korábban, de a vállalkozásoknak kínált hitelek esetében a hitelezés nem árjellegű feltételei továbbra is szigorúak, sőt előretekintve, enyhítésük sem várható. A vállalati forinthitel kamatok szintje átlagosan 8 százalékra csökkent az idei első negyedévben.
A jegybanki kamatcsökkentéseknek köszönhetően az árjellegű feltételek javultak, de a hitelezési kockázatok ellen próbálják biztosítani magukat a bankok. A kiadvány szerzői megállapították: a rövid lejáratú hiteleket továbbra is keresik a vállalkozások, viszont a hosszú lejáratú hitelek iránti igény tovább mérséklődött.
A bruttó vállalati hitelnyújtás az első negyedévben magasabb volt, mint az egy évvel korábbi, meglepő azonban, hogy a bővülés a devizahitelek kihelyezésének tudható be.
A jegybanki szakértők úgy vélik, hogy az MNB növekedési hitelprogramja egy-két éven belül összességében fordulatot eredményezhet a kis- és középvállalkozások hitelezésében.
Vonnák Balázs kifejtette: a lakossági hiteleknél a 2011 végi szigorítást enyhítették a pénzintézetek, de a bankok a hitelkereslet csökkenését érzékelték az idei első negyedévben.
A lakossági hiteleknél magas felárat alkalmaznak a bankok - mutatott rá, kiemelve: a lakossági új hitelkihelyezés az idei első negyedévben mélypontra esett.
A tanulmány szerint az új lakáscélú hitelek esetében - a jegybanki kamatmérsékléseknek köszönhetően - a teljes hiteldíj mutató is csökkent a jegybanki alapkamattal, de a kamatfelár mintegy 6 százalék. A bankok már régóta a hitelkereslet bővülésében bíznak, viszont 2013 első negyedévében mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelezésben a kereslet csökkenését tapasztalták a bankok - mondta Vonnák Balázs.
 

Forrás: mti.hu

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Lakáshitel, szabad felhasználású hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás

Hitel Zalaegerszeg

 

 

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk