Szigorodó Banki hitel és lakáshitel nyújtási feltételek a Pénzügyi és hitel válság miatt. 2008.12.17.

Szinte minden bank, pénzintézet szigorította hitelfelvételi gyakorlatát az elmúlt hetekben, a kitört világgazdasági, pénzügyi válság nyomán, nemcsak Magyarországon, Zala megyében, Zalaegerszegen is. Szigorúbban minősítik az ügyfeleket, visszaszorították a devizahitelek folyósítását, több önerőt követelnek meg. Nem nehéz megjósolni, tovább nő a bedőlt hitelek egyébként is kiugróan magas száma, egyre többen nem tudják fizetni a fennálló hiteltartozásukat, jóval többen kerülnek fel a rossz adósok listájára a BAR listára. Az eddiginél nehezebb hitelt, lakáshitelt felvenni, legalábbis devizában. Több hitelintézet teljesen beszüntette a legnépszerűbb hitelfajtának számító svájci frank alapú kölcsönök folyósítását, van amelyik még az EURÓ alapút is. A jelen helyzetben elsősorban stabilabb, euró és forint hiteleket folyósítanak a bankok. ( Hol van már az az idő, amikor egyes pénzintézetek a hektikusságáról, árfolyam ingadozásáról híres japán jen alapú hitelekre akarta hirdetéseiben rábeszélni meggondolatlan ügyfeleit!?)

A legszembetűnőbb, szinte mindenkit érintő változás a lakáshitelezésnél, hogy sok bankban csökkentették az úgynevezett hitelbiztosítéki, finanszírozási, menekülési érték-arányt, azaz a megvásárolni kívánt ingatlan értékének ez eddiginél kisebb részét finanszírozzák a bankok, tehát nagyobb önerőre, nagyobb jövedelemre, vagy pót ingatlan bevonására van szükség egy lakás, ingatlanvásárláshoz. ( A hitelbiztosítéki érték jellemzően az ingatlan tényleges forgalmi értékének, településenként változóan, ingatlan forgalom függvényétől függően, 70–80 százalékát jelenti és ennek az értéknek a bankonként, hitel konstrukciónként változó bizonyos százaléka a ténylegesen ingatlanfedezetre felvehető hitel ). Van például olyan pénzintézet, ahol ez eddig akár a városi pl. Zalaegerszegi lakások esetében megközelítőleg 100 százalék is lehetett, most azonban 90-95 százalékra csökkent az arány. Ma már elenyésző azoknak a hitelintézeteknek a száma, amelyik nulla százalékos önerővel ajánl lakáshiteleket.

Nehézkes, de azért egyes Banki feltételek teljesítése esetén nem lehetetlenség alacsony jövedelem mellett minimális, tíz, vagy akár nulla százalék önerővel ingatlant vásárolni. A szocpol., az előtakarékosság, ilyen esetben jelentős tényező, mivel ezek is önerőnek számítanak. Természetesen a magas jövedelemmel és a megvásárolandó ingatlanon kívül még egy ingatlannal rendelkezők, most is könnyebben tudnak hitelt felvenni.

Szigorodott az ügyfél minősítési gyakorlat is a pénzintézetekben, azaz jobban megnézik, kinek és milyen feltételekkel adnak hitelt. Vannak bankok, ahol becslések szerint az igénylők ca. 5-10 százaléka nem fog „beleférni" az új feltételrendszerbe. Van, ahol központosították a hitelelbírálást is, s az egyes fiókok vagy regionális igazgatóságok helyett „egy szinttel feljebb" került a hitelbírálat, még bonyolultabbá téve ezzel a procedúrát, máshol az eddiginél több és részletesebb dokumentumot, igazolásokat kérnek be az ügyfelektől. A bankok sorra dolgozzák ki akciós forint és euró alapú hitelkonstrukcióikat, több helyen átalakítva ezek teljes feltételrendszerét, emelték ezen hiteleknél a hitelfedezeti értékeket, törlesztőrészleteket és a kamatokat.

A jelenlegi helyzetben az eddigieknél még fontosabb, hogy körültekintően válasszuk ki a hitelt nyújtó bankot.

Érdemes körülnézni az induló és kisebb bankok „ beugrató” ajánlatai között.

Most még jobban érdemes például független hiteltanácsadóhoz fordulni, amely több pénzintézettel is kapcsolatban van, s általában díjmentesen segít eligazodni az ajánlatok sűrűjében, ismeri a (legális) kiskapukat, és akár „szorult helyzetben" is talál megoldást, például plusz ingatlanfedezet, vagy kezes bevonásával.

 

Ingatlanvásárlás-eladás, vagy hitelfelvétel előtt forduljon hozzánk bizalommal!

Ingyenes ingatlan és hitel tanácsadás. Ingyenes fotózás, videó felvétel készítés!

Szerző:

Das Haus Ingatlan Stúdió

Zalaegerszeg

 

Milyen hatása lehet a magyar és ezen belül a zalaegerszegi ingatlanpiacra a pénzügyi és hitelválság?

 

vissza az ingatlanhírekhez

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 30/3140123