Ingatlan energiatanúsítvány

 

Amennyiben Zala megyében szeretné, ha segítenénk az energetikai tanúsítvány elkészíttetésének folyamatában, kérjük forduljon bizalommal az Önnel kapcsolatban álló munkatársunkhoz, vagy keressen minket a következő elérhetőségeken:

Das Haus Immobilien KFT

06/30/314-0123, info@dashaus.hu

Az energia tanúsítvány előnyei a teljesség igénye nélkül

 ●  a jó energetikai tulajdonságot tanúsító épületek az eladáskor, bérbeadáskor előnyös helyzetbe kerülhetnek,

    amely magasabb eladási árat ill. bérleti díjat is eredményezhet.
 ● a vásárlónak, a bérlőnek az energia tanúsítvány egy biztosíték is lehet, hogy valóban alacsonyabb összegű szolgáltatói számlákat kell majd fizetnie

    jó energetikai tulajdonságokkal rendelkező épület esetén.
 ● a tanúsítvány segítségével megtudhatja, hogy milyen korszerűsítésekkel, milyen energia megtakarítást érhet el

 

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról

 

MIKOR KÖTELEZŐ AZ ENERGETIKAI TANÚSÍTÁS

Az új építésű épületek, rendeltetési egységek esetén az energetikai tanúsítvány elkészítése 2009. január 1-jétől a használatba vételi eljárás megindításáig kötelező, a vonatkozó 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet alapján.


Meglévő épületek, önálló rendeltetési egységek, lakások esetén az energetikai tanúsítvány 2012. január 1-jétől kötelező az alábbi esetekben: 

 ● ellenérték fejében történő tulajdon-átruházás, vagy

 ● egy évet meghaladó bérbeadás.

1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén a tanúsítvány készítése szintén 2009. január 1-től kötelező függetlenül attól, hogy az adott építmény új építésű, vagy meglévő.

MELY ESETEKBEN NEM KELL TANÚSÍTVÁNYT KÉSZÍTENI

 Nem terjed ki a rendelet hatálya, vagyis nincsen tanúsítási kötelezettség az alábbi építmények vonatkozásában:

 ● az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre;

 ● az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre;

 ● a legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre;

 ● a hitéleti rendeltetésű épületre;

 ● a jogszabállyal védetté nyilvánított épületre, valamint a jogszabállyal védetté nyilvánított (műemlékileg védett, helyi építészeti értékvédelemben részesült) területen lévő épületre;

 ● a mezőgazdasági rendeltetésű épületre;

 ● azokra az épületekre, amelyek esetében a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m3, vagy a fűtési idényben több mint hússzoros légcsere szükséges, illetve alakul ki;

 ● a műhely rendeltetésű épületre;

 ● a levegővel felfújt, vagy feszített - huzamos emberi tartózkodás célját szolgáló - sátorszerkezetekre.


Az energetikai tanúsítás további felhasználási lehetőségei:

 ●  Új és meglévő épület hőszigetelésének/gépészeti korszerűsítésnek legoptimálisabb lehetőségét, a beruházás megtérülési idejét meghatározzuk. Egy épület energetikai célú felújítása során az energetikai tanúsítvány lehetőséget ad a korszerűsítési elemek közül kiválasztani az adott épület esetében azt, ami a legnagyobb megtakarítást eredményezi (pl: gépészeti korszerűsítés, határoló felületek hőszigetelése stb.). Egy költségbecsléssel kiegészítve, a tervezett felújítások megtérülési ideje számítható, így meghatározva az adott épület esetében az optimális felújítási lehetőségeket. A tervezett felújítás így a legköltséghatékonyabb módon készülhet el a megtérülési idő szempontjából.

 ●  Energetikai megtakarítást célzó pályázatok esetében elkészítjük a pályázathoz szükséges energetikai tanúsítványokat, megtérülési számításokat, energetikai mellékleteket kitöltjük, műszaki tartalom meghatározásban segítséget nyújtunk. Számos pályázat esetében szükséges az épületek energetikai tanúsítványait becsatolni a pályázati anyagokhoz (pl: KEOP, ZBR), a tanúsítást ezen pályázatok esetében a meglévő és a tervezett állapotra is szükséges elvégezni, ami alapján a tervezett felújítással elérhető energia/költség megtakarítás meghatározható. Ezen pályázatoknál a tervezett beruházást alátámasztandóan a megtakarítási számítás kiinduló eleme az energetikai tanúsítvány.

2008. június végén megjelent az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló Kormányrendelet. A jogszabály Európai Uniós kötelezettség miatt készült és más jogszabályokkal együtt azt a célt szolgálja, hogy az épületek kevesebb energiát fogyasszanak. Ennek eléréséhez az energetikai tanúsítvány egy eszköz, amely a lakás energetikai tulajdonságairól tájékoztat, valamint javaslatot tesz az energia megtakarításának lehetőségeire.

Az energetikai tanúsítvány „zöldkártya” egy 10 évre szóló okirat, amely az épület energetikai minőségét értékeli. Elsődleges szerepe a hiteles tájékoztatás, ahhoz hasonlóan, mint a háztartási gépeknél, ahol az energiafogyasztási címke már régóta használatos. E szerint hazánkban 10 energetikai minősítési osztályba sorolhatják be a szakértők az ingatlanokat. Az "A+" mutatóval jelölt "fokozottan energiatakarékostól", egészen az "I" betűvel jelzett "rossz" kategóriáig.
 

Az energetikai osztályba soroláskor a szakértő meghatározza, hogy az épületnél mekkora az a hőveszteségérték, amelyik a szabványoknak éppen megfelel. Ez a követelményérték, vagyis az épület energia fogyasztási követelményének 100 százaléka. Ez egy elvi érték, ilyennek kell, vagy kellene lennie az épületnek, hogy teljesítse a mai szabványokat. A követelményérték függ az épület típusától, térfogatától, valamint hűlő felületétől. Ezután az épület tényleges adatai alapján kiszámítják a tényleges hőveszteséget és az energiafogyasztást.

Végezetül az energetikai besorolást az alapján történik, hogy az épület fenti módszerrel kiszámított tényleges energiafogyasztása hány százaléka az előírt követelménynek, vagyis a 100 százaléknak. Például egy G kategóriájú épületnél, ha éppen 250 százalék az energiafogyasztás, akkor ez azt jelenti, hogy a mai szabványokhoz képest két és félszeres az épület energiafogyasztása. Az A+ besorolásnál pedig az épület energia fogyasztása legfeljebb 55 százaléka a szabványban szereplőnek.

TANÚSÍTÁS FOLYAMATA

A tanúsítást a 176/2008 Kormányrendelet szerint alapvetően két módszerrel lehet elvégezni:

 ● számításos módszerrel,

 ● mért fogyasztási adatok elemzésével.

számításos módszer során a 7/2006 TNM rendelet módszertana szerint ki kell számítani az épület várható primér energiaigényét és ezt kell viszonyítani az adott épülettípushoz, illetve épületmérethez meghatározott követelményértékhez. A tanúsítás jellemző lépései:

 ● Épület geometriai adatainak meghatározása,

 ● épületszerkezetek azonosítása,

 ● épületgépészeti rendszerek azonosítása,

 ● energetikai számítás elvégzése,

 ● eredmények megfogalmazása, a tanúsítvány elkészítése,

 ● a tanúsítvány átadása a Megrendelőnek, elküldése a VÁTI központi adatbázisába, saját példány archiválása.

mért fogyasztási adatok elemzésének módszere jelenleg még nincs kidolgozva. A Kamarák szakmai álláspontja szerint ez a módszer jelentős kockázatokat hordoz magában, ennek a rendszernek a bevezetését jelenleg a Kamarák nem támogatják. 

Cikkek Energiatanúsítvány ingatlanra témakörből:

 

A jobb energetikai minősítés növeli a lakások értékét. Energiatanúsítvány ingatlanra.

2013 Januártól változnak az épület-energetikai tanúsítványok szabályai

Decembertől csak energiatanúsítvánnyal lehet lakást hirdetni Ausztriában

Az ingatlan energiatanúsítványról

Ingatlanforgalmazók: Energiatanúsítvány követelménye a hirdetéseknél teher az eladónak, jó a vevőnek

Bruttó 51 négyzetméteres lakásomra kell energiatanúsítvány készíttetnem?

Hő térkép az energiatanúsítványhoz

Több mint ezren jogosultak energiatanúsítvány kiállítására

Csak így adhatod el a lakásod jövőre. 2012 januárjától valamennyi ingatlaneladáshoz kötelező lesz az energiatanúsítvány kiváltása.

Jövőre a lakáseladáshoz is szükség lesz energiatanúsítványra

Hamarosan: energiatanúsítvány a használt lakásokhoz is!

 

 

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszeg

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Lakáshitel, szabad felhasználású hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás

Hitel Zalaegerszeg

 

 

 

 

 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk