Mitől függ egy ingatlan értéke?

Sokak számára ez egy misztikus dolog – hogyan lehet megbecsülni egy ingatlan értékét.
A profi értékbecslők többfajta értéket is képesek kiszámolni, de a gyakorlatban lakások, családi házak esetén egyetlen módszer használatos az ún. piaci alapú értékbecslés. Ez feketén-fehéren a következőt mondja: Minden ingatlan annyit ér amennyiért el lehet adni. (Nesze semmi fogd meg jól.)
No de ezt igen szépen fogalmazzák meg. Most idézném minden ingatlan értékbecslő legszentebb mantráját, a TEGoVA (Európai ingatlan és állóeszköz értékbecslők szövetsége) EVS2003 nevű legszentebb szabványkönyvéből (mindenki ezt használja Európában, mi is):  
"… Piaci érték alatt az a várható összeg értendő, amelyért az ingatlan gazdát cserélhetne, magánjogi adásvételi szerződés keretében, az eladni szándékozó eladó és egy olyan vevő között, akivel a kapcsolata kizárólag piaci természetű, az értékbecslés határnapján, feltételezve, hogy az ingatlan a piacon nyilvánosan meghirdetésre került, és a piaci körülmények lehetővé teszik szokványos értékesítést és annak lebonyolítására, az ingatlan természetétől függő, megfelelő időtartam áll rendelkezésre…"
Fordítsuk le mindezt a gyakorlatra. El akarjuk adni a lakásunkat, mennyit ér? Amennyiért végül sikerül rá vevőt szerezni. Tehát a lakás nem annyit ér amennyit én gondolok érte, nem is annyit amit a szomszéd, Pista bácsi vagy anyósom állít, hogy ér. Nem is annyit amennyiért tavaly vagy két éve mesélik, hogy valaki eladott egy hasonló lakást.
Konkrétan: Nekiállok az ingatlant intenzíven hirdetni. (Intenzív hirdetés megfelelő médiamixel általában a lakás értékének 0,4-2%-át jelenti. Az nem intenzív hirdetés, hogy kétszer megjelenik az Expresszben! Az  meg pláne nem, hogy megbízok három (, tíz, stb.)  ingatlanirodát a környéken.)
A potenciális vásárlók megismerve az ingatlan paramétereit a következőt tehetik:

Legközelebb mindezek alapján majd leírom, hogyan lehet optimálisan eladni egy lakást.

Forrás: http://ingatlanangyal.freeblog.hu/

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk