Ha eladósorba kerül a lakásunk, kérjük szakember, ingatlanügynök/home stager tanácsát, hogy milyen szükséges lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy lakásunk a lehető legjobb arcát mutassa az érdeklődőknek.

Ingatlanunk értékét nagyon sokféle módon tudjuk növelni, de ne felejtsük el a legfontosabb dolgot: minden forint olyan jó befektetés, amennyivel ténylegesen növeli az ingatlan értékét. Ez sajnos azt is jelenti, hogy egy rosszul megválasztott átalakítás, ami mondjuk 1 millió forintba került, az ingatlant olyan állapotba hozza, ami a piaci értékét még a kiindulási állapotnál is alacsonyabbá tesz.

Néhány aranyszabályt érdemes észben tartani.

1. Az ingatlan nagyon nagy mértékű átalakításai általában nem szokták meghozni a befektetett összeget.

2. Minél kevésbé látható valami, annál kevésbé térül meg. Egy festés olcsó és látványos, de egy csőcsere láthatatlan és drága.

3. Ne végezzünk el olyan átalakítást, ami nem illeszkedik a tágabb épített környezetbe. Például: eladandó villaházba ne vegyük meg a legújabb IKEA konyhabútort, illetve eladandó panel lakásunkba sem jó egy hatalmas faragott barokk beépített szekrényt elhelyezni.

4. Mivel az ingatlan egyre tágabb környezetére egyre kevésbé van befolyásunk, ezért azt fokozottan veszik figyelembe a vevőjelöltek. A legtöbb ember nem sajnálja márványra cserélni a konyha burkolatát fél millió forintért (amit aztán az új lakó 2 hónap múlva kihajít), de sajnál rászánni ötvenezer forintot arra, hogy saját költségen kimeszelje a lépcsőház bejárati ajtónál lévő 20 m2-es felületét, vagy telepítsen pár örökzöldet a silány udvarba.

5. Rendezzük ingatlanunk jogi helyzetét. Minden olyan dolog, ami az ingatlan későbbi használatában bizonytalanságot hordoz csökkenti annak értékét a piacon. Ezért ha lehet:

a) A tulajdoni lapról tüntessük el azokat a bejegyzéseket amik már nem aktuálisak.

b) Ha lehet szüntessük meg a szolgalmi jogokat. Elképzelhető, hogy egy 30 éve bejegyzett a szomszédnak közmű elhelyezésére szóló szolgalmi joga már rég nem aktuális, mert a másik utcában is megcsinálták a gázt, de ez nem lett kitörölve az tulajdoni lapról.

c) Ha kis összegű jelzálog van az ingatlanon, próbáljuk meg törölni.

d) Ha a társasház közös képviselő nélkül van, próbáljunk meg szerezni legalább egy külső céget, aki elvállalja, mert senki nem megy szívesen gazdátlan házba. e) Ha évek óta folyó – az ingatlan értékéhez képest elhanyagolható összegű – perek vannak folyamatban, zárjuk ezeket le akár egy kisebb veszteséggel is.

Magyar József
Ingatlanügynök