Nagyon magas lett az ingatlan utáni illeték. 2013.02.22

Egykulcsossá vált a lakásvásárlás utáni illeték – ez maximum 80 ezer forintos pluszköltséget jelent az érintetteknek. Mentesülünk azonban az illeték fizetése alól, ha eladott ingatlanunk után egy éven belül az eladottnál olcsóbb lakást vásárolunk. A fiatalok első lakásvásárlásában is változások történtek.

Tavaly decemberig kétkulcsos illetékrendszer volt érvényben: ha az ingatlan értéke nem haladta meg a 4 millió forintot, az árnak 2 százalékát kellett illeték formájában befizetni, míg 4 millió forint felett az ár 4 százalékát. Idén januárban azonban megszűnt a 4 millió forintos értékhatár, így ezentúl minden ingatlan vásárlása után egységesen 4 százalékos adót kell fizetni. Ez egy közel 4 millió forintos ingatlan esetében könnyen kiszámítható, hogy 80 ezer forintos pluszterhet jelent a vásárlóknak, és pontosan kétszer akkora adóterhet ahhoz képest, mint amekkora az előző években volt.

Budapesten a használt lakások átlagos ára 13,8 millió forint volt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból – ennek illetékeként átlagosan 472 ezer forintot kellett fizetni 2012-ben, ugyanezen számokkal számolva ez az illeték januártól átlagosan 552 ezer forintra emelkedik. A megyeszékhelyek 9 millió forintos átlagos lakásárai után pedig az eddigi 280 ezer forintos illeték helyett körülbelül 360 ezer forintot kell befizetni a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak.

Lesznek azonban olyanok is, akik mentesülnek az illeték megfizetése alól: azok, akik az ingatlanuk eladása után egy éven belül új lakást vásárolnak, és a vásárolt lakás értéke alacsonyabb, mint az, amit korábban eladtak. Eddig ugyanis ilyen esetben is meg kell fizetni az illetéket – ezt az idei évtől eltörölték. A módosítás főként az anyagi helyzetük romlása miatt lakáseladásra kényszerülőknek jelenthet könnyebbséget.

Pozitív változás, hogy az 50 százalékos illetékkedvezmény eddigi 40 ezer forintos felső határa megszűnt azon 35 évnél fiatalabb lakásvásárlók számára, akik első saját ingatlanukat vásárolják. Emellett a lakás értékének 8 millió forintos felső határát 15 millió forintra emelték. Ez azt jelenti, hogy ha egy 35 év alatti fiatal pár egy közel 15 millió forintos lakást vásárol első lakásaként, akkor az illeték összege 600 ezer forint lenne, de az illetékkedvezmény miatt ennek felét, 300 ezer forintot kell befizetniük.

Forrás: ujlakaspiac.hu

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Lakáshitel, szabad felhasználású hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás

Hitel Zalaegerszeg

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk