Miért érdemes ingatlanközvetítőt megbíznia az ingatlana értékesítésével? 2012

 

• Mert az ingatlanközvetítőknél az eladás során a következő szolgáltatásokat veheti igénybe, amelyeknek az árát a közvetítési díj tartalmazza:

• Segítség az ingatlan értékének meghatározásánál, mely biztosítja, hogy ne adja el olcsóbban ingatlanát, mint amennyit kaphatna érte, vagy ne hirdesse feleslegesen akár évekig, irreális áron. Az ingatlanközvetítők tudják a legpontosabban meghatározni egy ingatlan jelen piaci értékét.

• Internetes hirdetések: Az ingatlanközvetítő teljes körű dokumentációt készít ingatlanáról, fotókkal, és olyan hirdetést tesz közzé, ami segít szimpatikussá tenni az Ön ingatlanát a vásárlók szemében. Ingatlana felkerül a vásárlók által legtöbbet látogatott helyi és országos ingatlanos honlapokra, az ingatlanközvetítő költségén. Az ingatlanközvetítők ismerik azokat az oldalakat, amelyek ugyan nem olcsók, de amit az ingatlant vásárlók legtöbbet néznek.

• Nyomtatott sajtóban hirdetés: Ingatlanát olyan újságokban hirdetik, amelyek már beváltak, és a leghatékonyabbak az ingatlanhirdetés területén. Szintén az ingatlanközvetítő költségén.

• A lehetséges vásárló leinformálása: Mielőtt kimegy Önhöz az érdeklődő, az ingatlanközvetítő felméri, hogy van-e lehetősége megvenni az Ön ingatlanát. Például nem számít-e olyan nagy összegű hitelre, amire biztosan nemet mond a bank, vagy nem akar-e irreális áron kínált ingatlan vételárából vásárolni, aminek az eladására nincs esély. Így időt, fáradtságot takarít meg Önnek a közvetítő, nem is beszélve egy ilyen ügyféllel történt szerződéskötés anyagi következményeiről, ami hosszú időre visszavetheti az ingatlan értékesítését.

• Ha aggódik a saját, vagy ingatlana biztonságáért: Ha Ön nem szeretné egyedül fogadni a vevőt, az ingatlanközvetítő biztosítja, hogy kérésére az érdeklődőket az Ön által választott ingatlanos szakember kikíséri.

• Ha szeretné megőrizni az irányítást: Ha maga szeretne időpontot egyeztetni a vevővel, és bemutatni az ingatlant, erre is van lehetőség.

• Jogi segítség, veszélyek, buktatók az eladáskor: Szakszerű jogi segítségnyújtást biztosít az ingatlanközvetítő már a vásárlóval történő egyezkedés alatt is. Nem kis értékről van szó, sokszor egy élet munkájának gyümölcséről, ne kockáztasson. Bízza szakemberre! Az sem mindegy, hogy milyen ügyvédet választ. Barát, ismerős ingyen megcsinálja a szerződését? Ezen már sokan sokkal többet veszítettek, mint amennyit megtakarítottak. Az ingatlanközvetítőkkel dolgozó ügyvédek azok, akik igazán jártasak az adásvételi szerződések írásában, ráadásul a közvetítővel együttműködve nagyon kedvező áron vállalják az adásvételi szerződés elkészítését.

• Ingatlanmaffia: a gyakorlott ingatlanközvetítők már tudják, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy ne kerülhessen az ingatlanmaffia áldozatai közé. Pl.: a bizalmas adatokat bizalmasan kezeljük, megfelelő biztosíték és jóváhagyás nélkül nem adjuk át az ingatlan tulajdonjogát, nem adunk kulcsot sem, amíg meg nem kaptuk a teljes vételárat! Ezt mindenkinek tudni kell, de még számtalan apróság van, amit szükséges tudni ahhoz, hogy ne tudjanak becsapni bennünket.

• Költségek: Az ingatlanközvetítés nem olcsó, mégis megéri, mivel az ingatlanát sokkal több potenciális vevő megnézi, és jóval nagyobb az esélye a tisztességes áron való eladásra, mintha maga hirdetne. Ráadásul itt nem is kockáztat, nem kell fölöslegesen költenie hirdetésekre, mert az ingatlanközvetítőnek csak az eladás után kell fizetnie. Általában az első pénzmozgásból, vagyis előleg-foglaló átadásakor jár a közvetítési díj.

<kiben bízzunk> link

 

A MIÉSZ és az 5x5-ös levelezőista tagsága mit nyújthat az ügyfeleinek?

A MIÉSZ (Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete) tagjai, és az 5x5 országos levelező listán szereplő ingatlanközvetítők naponta közel 1000 kollégának tudják eljuttatni eladó ingatlan ajánlataikat, vagy vevőik ingatlan keresését.

• Fontos, hogy a közreműködő szakemberek megfeleljenek a szakma írott és íratlan követelményeinek, bármikor elérhetőek legyenek, felelősséget tudjanak vállalni munkájukért –akár évek múltával is. Az együttműködő kollégák megismerve egymást az évek óta tartó együtt dolgozás során –kitaszítják, illetve nem fogadják be maguk közé azokat, akik méltatlanok a bizalmi munkára. A MIÉSZ tagjai teljesítették a szakmai feltételeket, rendelkeznek a megfelelő végzettséggel, és szakmai gyakorlattal.

• Érdemes az ingatlant egyszerre több ingatlanközvetítő irodánál hirdetni?

• Sok tulajdonos arra számít, hogy több ingatlanközvetítő több helyen hirdet, és minél többen foglalkoznak vele, annál nagyobb esélye van arra, hogy valaki rövid időn belül eladja az ingatlanát. Ennek komoly anyagi kockázata lehet, mert az ingatlan sikeres eladását is késleltetheti.

A legtöbb szerződés szerint a szerződés időtartama alatt az ingatlan értékesítéséért a szerződött (tehát minden egyes) ingatlanközvetítőnek járhat a sikerdíj. Csak végig kell gondolni, mi lesz akkor, ha mondjuk négy ingatlanközvetítő iroda nyújtja be a számlát, mert mindannyian hitelt érdemlően igazolják, hogy foglalkoztak az adott vevővel?

• Az a tulajdonos, aki egyszerre több ingatlanközvetítővel is külön szerződést köt, saját érdekei ellen cselekszik! A komoly és eredményes ingatlanközvetítők nem fogják kiemelt feladatként kezelni az ügyet, tehát minimális energiát, időt és anyagiakat fordítanak majd rá, mert a „sok bába közt elvész a gyerek” mondás ebben az esetben is érvényes! A tulajdonos pedig nem érti, mi a “pangás” oka, miért csak olyan ritkán, vagy egyáltalán nem hoz érdeklődőket a sok megbízott ingatlanközvetítő.

• Az az ingatlanközvetítő, aki komolyan foglalkozik a szerződésben elvállalt ingatlanok hirdetésével, társirodákkal együttműködve is hirdet, tehát az ingatlan hirdetése rajta keresztül is több tíz, de ma már az internetes levelezőlisták és közös portálok segítségével nemritkán több száz ingatlanközvetítőhöz eljut.

• Az együttműködő ingatlanközvetítők között gyakorlat, hogy a megbízott ingatlanközvetítő a kapott jutalékot megosztja azzal az ingatlanközvetítővel, aki a vevőt hozza. A jó ingatlanközvetítő sok anyagi és időbeli ráfordítást “hitelez” a tulajdonosnak az ingatlan hirdetésének időszakában, és ingatlanainak adatait az említett módokon a megbízhatóságukat már bizonyított társirodákhoz is eljuttatja.

 

• A hiteles közvetítők sok időt és pénzt fektetnek az eladásra elvállalt ingatlanok hirdetésébe, az érdeklődőkkel való kapcsolattartásba, az ingatlanok bemutatásába. És mindezt a közvetítői jutalék reményében megelőlegezve, mert belátható időn belül eredményt akarnak elérni, valóban el akarják adni az ingatlant - ami a tulajdonos legfőbb érdeke is.

• Optimális megbízási stratégiák

• A magyar ingatlanközvetítői szakma fejlődése abba az irányba mutat, ami nálunk magasabb ingatlanpiaci kultúrájú országokban már bevált gyakorlat: egy ingatlant csak egy ingatlaniroda hirdet.

• Kizárólagos megbízás

• A kizárólagos szerződés lényegesen jobb értékesítési esélyt biztosít, mint egy nyílt megbízás. Ebben a konstrukcióban az ingatlaniroda sokkal nagyobb, szélesebb közzétételi lehetőségesekkel rendelkezik! Nem kell eltitkolnia az ingatlan címét, hatásos fényképeit attól tartva, hogy (mint nem ritkán előfordul), az érdeklődő anyagi előny reményében az eladót a közvetítő megkerülésére ösztönzi!

Nagyon fontos a kizárólagos szerződés megkötésénél, hogy valós, ellenőrizhető ingatlaniroda legyen feltétlenül komoly referenciákkal rendelkezzen!

A kizárólagos szerződés esetén a megbízó érdekében kiemelten fontos, hogy az értékesítési stratégia, benne az ár kialakítása is szakmai alapokon történjen. Amennyiben kizárólagos joggal bíz meg egy közvetítőt az ingatlantulajdonos, fontos, hogy személyesen is meggyőződjön az iroda működéséről, aktivitásáról, az értékesítési stratégiájáról és arról, hogy az adott iroda jogosult-e értékesítésre, számlaképes-e, és valóban tudja-e működésével az értékesítés lehetőségét biztosítani.

• Stratégiailag egymást kiegészítő két ingatlanközvetítő megbízása nem kizárólagos szerződéssel

• Ha a tulajdonos nem szeretne a kizárólagos szerződést kötni, akkor is azt javasljuk, hogy maximum 2 közvetítőt bízzon meg, ha valóban el (vagy ki-) akarja adni az ingatlanát (bár sok iroda ésszerűségi okokból, a fentiek miatt nem közvetít olyan ingatlant, amit más is árul) !

• Nagyon fontos, hogy a tulajdonos ne titkolja megbízottai előtt a másik ingatlanközvetítő iroda megbízását. Sokan nem tudják, hogy ha vaktában megbízna 6-8, vagy még több ingatlanközvetítőt, ennek később komoly anyagi következményei lehetnek.

 

ingatlanközvetítővel jobb venni

Miért érdemes ingatlanközvetítőnél vásárolni?

• Mert a vevők koncentráltan, egy helyen találnak sok eladó ingatlant, akár az írósaztal mellől választhatnak számunkra megfelelő házat, telket, nyaralót.

• Részletes tájékoztatást kap az érdeklődő az ingatlanokról, így nem kell fölöslegesen olyan ingatlanok megtekintésével tölteni az idejét, amelyek nem felelnek meg az elvárásainak.

• Kérésre minden ingatlant személyesen bemutatnak Önnek.

• Ha egyedül, vagy családjával akarja nyugodt körülmények között megtekinteni az eladó ingatlanokat, arra is van lehetőség, mert tisztázott feltételekkel az ingatlanközvetítők nem ragaszkodnak a személyes jelenléthez.

Az együttműködések alapján hitelügyintézésben is tudnak segíteni az ingatlanközvetítők vevőinknek. Általában több bank ajánlatából a hitelügyintéző kiválasztja a vásárló a számára legmegfelelőbb bankot.

• Az adásvételi szerződés megkötése előtt is biztosítja az ingatlanközvetítő a szakszerű válaszokat, szükség esetén ügyvédi segítséget is igénybevéve.

Az irodák mindegyike kapcsolatban van a környékbeli ügyvédi irodákkal, vagy saját ügyvédet alkalmaz, így az adásvételi szerződéshez korrekt díjazású jogi szakembert tud ajánlani.


 

forrás: 5X5.hu

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszeg

Ingatlan Zalaegerszeg

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk