A foglalóból rögtön ki kell e fizetni az ingatlanközvetítő irodát?

2013. január 29. kedd
Gréta
2013. január 29. kedd at 10:58
Tisztelt Borics Zoltán!
Szeretném megkérdezni, hogy a foglalóból rögtön ki kell e fizetni az ingatlanközvetitő irodát? Vagy csak a tényleges megvételkor?Hisz így rosszul járhatok.Üdvözlettel
Borics Zoltán
2013. január 29. kedd at 13:11
Kedves Gréta!

Az ügynökséggel kötött megbízási szerződés valószínűleg egyértelműen tartalmazza azt a kitételt, hogy az ingatlanügynöki jutalékot a szerződéskötéskor, a foglaló átvételét követően ki kell fizetnie.

Ez nem azért van, mert az ingatlanügynökök összebeszéltek és ez a szokásjog alakult ki Magyarországon.

A jelenlegi jogi szabályozás úgy szól, hogy a közvetített felek szerződéskötésekor és legalább a foglaló átvételekor az ingatlanügynöki tevékenysége eredményesen befejeződik.

A közvetítő ügynök, a felek által vállalt kötelezettségekért, pl. a teljes vételár kifizetéséért, vagy a lakás birtokba adásáért, stb. nem felel.

A dolgot színesíti, pl. ha a vevő bankhitelt kíván felvenni, ilyenkor amíg a bank pozitívan el nem bírálja a hitelkérelmét, addig a foglaló teljes összege ügyvédi letétbe szokott kerülni és az ingatlanügynök is csak akkor kapja meg a pénzét, ha a letét felszabadul.

Néha elő szokott fordulni, hogy nem foglalót, hanem csak előleget ad a vevő. Amennyiben az előleg teljes összege visszajár, akkor az ingatlanügynöknek is vissza kell adnia a jutalékát.

Viszont, ha az adásvételi szerződés megkötésre és foglaló átvételre került, és a vevő mégsem teljesít abban az esetben az eladó megtarthatja a teljes foglalót és megmarad neki a lakás is amit eladhat. Így az idő és energia veszteségen kívül nemhogy kár érte volna hanem a foglaló összegével gyarapodott. Nyilván valóan a foglaló megtartása pont a felmerült költségeinek fedezésére szolgál, és például pont ilyen a kifizetett ingatlanügynöki jutalék is.

Hozzáteszem, lehet olyan megbízási szerződést kötni ingatlanügynökökkel, amiben a jutalék kifizetése pl. a vételár kifizetésével arányosan történik, vagy ad abszurdum úgy csak a teljes vételár kifizetését követően járjon a jutalék. Tapasztalataim szerint ilyen fizetési feltételeket csak speciális esetekben szoktak elfogadni az ingatlanügynökségek, egy átlagos lakóingatlan esetében nem. De ha mégis, akkor azt előre rendezni kell a megbízási szerződésben.

Forrás: ujlakaspiac.hu

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Lakáshitel, szabad felhasználású hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás

Hitel Zalaegerszeg

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk