Beindul végre az áremelkedés az ingatlanpiacon? 2013.05.29

 

Sokan reménykednek abban, hogy azok kormányzati intézkedések, melyek a kamattámogatásokat és a szociálpolitikai támogatási rendszert érintik, növelni fogják majd a keresletet az ingatlanpiacon, s emelik az árakat is. De valóban várható fellendülés az elkövetkező hónapokban? S ha igen, milyen ingatlanokat érint? Mely típusokat lehet a legkönnyebben eladni, és mennyiért?

A kamattámogatások és a szociálpolitikai támogatási rendszer kis mértékben ugyan élénkíti az ingatlanpiacot, arra azonban az eladók ne számítsanak, hogy az árak is emelkedésnek indulnának – vélekedett Bartal László, a Balla Ingatlanirodák bel-budai irodájának vezetője. Ennek az az oka, hogy a hatalmas kínálat kioltja az árfelhajtó hatást. Érdemes tehát az eladóknak tartósan számolni az elmúlt két évben kialakult árszinttel, s ha kismértékű fellendülésre mégis sor kerülne, a 2007-es és 2008-as állapotok semmiképpen nem térnek már vissza.


A drága ingatlan még Budán sem kell

 

A jelenlegi helyzetben már az is nagy dolog, ha egy ingatlant egyáltalán értékesíteni lehet, mivel a kínálat nagyobb részére most egyáltalán nincs kereslet. Talán meglepő lehet, de drága ingatlanokat még a budai oldalon sem vesznek, a közepes árú lakások készpénzes vásárlása jelenleg a piac legfelső szintje – fogalmazott a Balla Ingatlanirodák vezetője. Az ingatlanpiacon megjelenő készpénzes vevők szinte csak közepes vagy kisméretű ingatlanokat keresnek, elsősorban olyanokat, melyeknek a tulajdonosa megszorult a hiteltörlesztés miatt, esetleg örökségként jutott hozzá a lakáshoz, s gyorsan kíván túladni rajta.


Ráadásul a kormányzati keresletnövelő intézkedések a szociálisan méltányolható igények kielégítését veszik célba, így Budán is csak a 10-30 millió forint közötti árfekvésű ingatlanok esetében számíthatnak az eladók érdeklődőkre, az ennél magasabb árkategóriákban csak komoly árengedmény segíthet sikeres eladáshoz.


További alapkövetelmény: a jó adottságok
 

Az ingatlan méretén és árán kívül az eladhatóságot annak paraméterei is alapvetően meghatározzák. Elsősorban a jó adottságú társasházi lakások esetében van egyáltalán esély az értékesítésre – hangsúlyozta a szakértő. Már az is megnehezíti az értékesítést, ha az ingatlan nem elég világos, esetleg földszinti, vagy ha emeleti elhelyezkedésű, de nincs a házban lift.


Bartal László szerint e tekintetben nem is fog változni a helyzet, annak ellenére, hogy a panel és az olcsóbb társasházi lakások esetében az elkövetkező hónapokban élénkülő keresletre lehet számítani, míg minden más szegmens az érdeklődés hiányától szenved majd.


Ami jól teljesít: a bérleti piac


Míg a vásárlók száma továbbra is csekély, erőteljesen növekszik a kereslet a budai oldalon a diákok és a külföldi munkavállalók részéről a bérlakások iránt. Emellett nem elhanyagolható, hogy a szociális helyzet változása is sokakat rákényszerít saját tulajdonú lakásuk eladására és bérlakásba költözésre. Olykor csak átmenetileg, de a szakértő szerint sokaknak az, hogy bérlakásban élnek, ideiglenes állapot helyett középtávú jövőképpé fog válni.


Ennek eredményeként a bérlakások kínálata már most szűkebb, mint a kereslet. Ez a helyzet egyhamar nem is fog megváltozni, mivel a kiadásra történő lakásvásárlás tőkeigényes befektetés, így a hazai vállalkozók csak lassan tudnak reagálni. Ugyanakkor a hitelválság miatt állami tulajdonba került ingatlanok sokasága, s a lakás nélkül maradt tömegek elsősorban kormányzati, önkormányzati megoldást kényszeríthetnek ki - vélekedett a Balla Ingatlanirodák irodavezetője. Mindez az ingatlanszakmában is változásokat hoz majd, de egyben új lehetőségeket is kínál.

 

Forrás: IngatlanHírek.hu

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Lakáshitel, szabad felhasználású hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás

Hitel Zalaegerszeg

 

 

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk