OTP Jelzálogbank: tovább bővült tavaly a termőföldpiac. 2013.05.25

Gazdaság-mezőgazdaság-föld
OTP Jelzálogbank: tovább bővült tavaly a termőföldpiac

A termőföldpiac 2012-ben is töretlenül bővült: a tranzakciók száma 8, az eladott földterület mérete pedig 5 százalékkal, míg az árszint, a 2011-es növekedés mértékét kissé meghaladva, 10 százalékkal nőtt az OTP Termőföld Értéktérkép aktuális elemzése szerint.
Az OTP Jelzálogbank szakemberei által készített elemzésben arra is felhívják a figyelmet, hogy az idén a szabályozási környezet változása jelentősen befolyásolhatja a földforgalmat és a piaci árakat.
Az összegzés szerint az egy évvel korábbinál 5 százalékkal nagyobb földterület, összesen 136 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost 2012-ben. "A korábbi évek adatai alapján ehhez hozzájön még 80-100 ezer hektár, mint öröklés útján megvalósult tranzakció, így az összforgalom 220-240 ezer hektár lehetett tavaly" - idézi az elemzésről az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény Valkó Dávidot, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzőjét.
A folyamatosan bővülő piacon tavaly a korábbi évek ütemét meghaladó áremelkedés volt tapasztalható: a 2011-es 567 ezer forintról 626 ezer forintra, azaz bő 10 százalékkal nőtt 2012-ben az eladott termőföldek átlagos hektárára. A legnagyobb mértékben Jász-Nagykun-Szolnok (21 százalék), Békés, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg (17-17 százalék) megyében emelkedtek az árak. Csak Pest és Nógrád megyében volt megfigyelhető minimális, 1, illetve 3 százalék alatti csökkenés.
Az elemzés szerint tavaly tovább növekedtek a területi árkülönbségek is: míg megyei szinten két és félszeres a hektáronkénti árkülönbség a legolcsóbb (Nógrád, 334 ezer forint) és a legdrágább (Győr-Moson-Sopron, 836 ezer forint) területi egység között, a járások esetében - a lokális folyamatok hangsúlyosabbá válásával - ez már hét és félszeresre nőtt (Bélapátfalva 233 ezer forint, Dunakeszi 1,74 millió forint).
A művelési ágak közül a legnagyobb (12-13 százalékos) áremelkedés a szántóföldi területeknél volt tapasztalható, míg a legkisebb mértékű (2 százalék alatt) növekedést a kert-gyümölcsös, illetve a szőlőterületek értékesítési statisztikái mutatják. Tavaly az eladott termőföldterület 71 százaléka szántó, 14 százaléka erdő-fásított terület, 11 százaléka gyep-rét-legelő, 2-2 százaléka pedig kert-gyümölcsös, illetve szőlő volt - teszi hozzá Valkó Dávid.
Az elemző szerint az idei év teljesen átrajzolhatja a termőföldpiacot. A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény tervezete szerint ugyanis főszabályként csak az adott körzetben lakó és tevékenykedő földművesek (magánszemély gazdálkodók) vásárolhatnának termőföldet, és majdnem kizárólagos előnyt élveznének a bérlések tekintetében is. Ez pedig jelentős mozgásokat generálhat. A törvény elfogadásáig azonban még kivárás várható a termőföldpiacon. Ezt támasztja alá, hogy az év eddigi részében elmaradt a forgalom a korábbitól - áll az elemzésben.

 

Forrás: mti.hu

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Lakáshitel, szabad felhasználású hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás

Hitel Zalaegerszeg

 

 

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk