Milyen hatása lehet a magyar és ezen belül a zalaegerszegi ingatlanpiacra a gazdasági és hitelválság?

Mit várhatunk a 2009-es év ingatlanpiacától? Áremelkedés, vagy csökkenés várható? 2008.12.17.

 

A világon végigsöprő pénzügyi és hitel válság a magyarországi, zalai és a zalaegerszegi ingatlanpiacot sem hagyja érintetlenül, a kérdés csak az, hogy mik lesznek a következményei. Ez nagymértékben függ attól, hogy a válság elhúzódik-e, és ha igen, meddig tart? Attól valószínűleg nem kell tartani, hogy teljesen „ bedugul” az ingatlanpiac, mivel spekulációk és bizonyos várt, vagy nem várt körülmények mindig mozgásban tartják azt. A kereslet csökkenésre, egyes vásárlóknál az eredeti lakásálmok és elképzelések módosítására és az ingatlanárak kismértékű mérséklődésére azonban mindenképpen számolni kell.

Az viszont pozitívum és vigaszt nyújthat, hogy minden válság után előbb-utóbb felemelkedés lesz.

Feltehetőleg az új építésű és a használt lakások értékesítése is nehezebbé válik, akár fél-egy évig is, ahol a tulajdonosok kitartják az eleve rosszul, túl magasan megállapított eladási árat, több évig is elhúzódhat. (Kivételt képezhetnek a tégla építésű, alacsony fenntartású, kis rezsijű, egyedi fűtéses, reális piaci áron kínált, vagy az alatti, befektetésnek is alkalmas, könnyen kiadható, első-második, esetleg harmadik emeleti, illetve a keresett helyen, főleg a Belvárosban, Kertvárosban és a Landorhegy, Páterdomb egyes részein lévő, jó állapotú, újszerű,10-15 éven belül illetve a "majdnem" új, pár éve épült, konvektoros és cirkó fűtéses, jó beosztású, élhető alaprajzi elrendezésű lakások (az ilyen ingatlanokra állandó igény van függetlenül attól, hogy keresleti, vagy kínálati ingatlanpiac van), kurrens környéken lévő, átépítésre, átalakításra, modernizálásra szoruló, hagyományos építésű kocka, sátortetős kertes házak, vagy amerikai stílusú, egyszintes, esetleg szinteltolásos és modern, minőségű építési anyagokból épített, technikailag és gépészetileg korszerű családi házak és a különleges adottságú pl. középosztálybeli, jó fizetéssel rendelkező fiatalok által előszeretettel keresett tetőtéri, vagy galériázható, nagy belmagasságú ingatlanok). Ez pedig sok eladót arra kényszerít, hogy előbb - utóbb jelentősebb árengedménnyel szabaduljon meg ingatlanától. Ebbe a körbe elsősorban a magas fenntartási költségű, nagy rezsijű, magas közös költségű, gazdaságtalan, elavult épületekben, társasházakban, népszerűtlen környéken lévő lakások, panellakások, ingatlanok tartoznak, amelyek felújítására a közeljövőben minden bizonnyal kevesebb pénz jut, és amelyekbe jellemzően a kevésbé tehetős, a válságra érzékenyebb, kis jövedelmű emberek, családok laknak, vagy készülnek költözni. Azok is árengedményre kényszerülnek, akik valamilyen „kényszereladás” miatt, gyorsan, sürgősen kénytelenek megválni ingatlanuktól pl. válás, haláleset, munkahely elvesztése, hiteltartozás, végrehajtás, másik használt, vagy új ingatlan elhamarkodott időközben lefoglalózása stb...

Az építkezőknek, lakóház, családi ház építőknek, ingatlan vásárlóknak és akik új, vagy használt lakást akarnak venni, nehezedő hitelfelvételekkel kell számolniuk

Lecsökkenhet azon ingatlanvásárlók száma, akik nulla százalékos, vagy minimális önerővel, minimálbérrel, nagyobb kölcsönösszeget bevállalva saját otthont vennének, és a hitel összege elérné, vagy megközelítené az ingatlan értékét (korábban jellemző volt) a megemelkedett hitelkamatok és törlesztőrészletek miatt. Eddig sok vevőnek azért is megérte kisebb, olcsóbb lakást vásárolni, mert a megspórolt albérleti díj elegendő volt a hitel törlesztőrészletek kifizetésére. Most a megemelkedett törlesztőrészletek miatt ez már nem minden esetben elég, nem beszélve az esetleges munkanélküliségről. Azok körében, akik most nem tudják a lakásvásárláshoz a hitelfeltételeket, magasabb önerőt, bizonyos esetekben plusz ingatlanfedezetet biztosítani, és kénytelenek ingatlanvásárlásukat későbbi időpontra halasztani, megvárva a kedvezőbb gazdasági környezetet, ismét nőhet a kereslet az olcsóbb kiadó ingatlanok iránt, mivel lakni kell valahol.

Azok a spekulálók, vagy ingatlanvásárlók viszont, akik készpénzzel, gyorsan mozdítható tőkével, bankbetéttel, megtakarítással, vagy jó, biztos jövedelemmel rendelkeznek és tudnak hitelt felvenni, most előrehozhatják lakásvásárlási döntéseiket illetve továbbra is jelen lesznek a potenciális vásárlók között, de lesznek akik módosítják, „ lejjebb adják” eredeti otthonvásárlási elképzeléseiket és mindenképpen kevesebben lesznek, mint az eddigiekben.

Ezért most még fontosabb, hogy aki tényleg, komolyan elakarja adni ingatlanát, netán még sürgősen is, kitűnjön a többi lakás, ház és eladó közül, több helyen, még több ingatlanokat bemutató internetes portálon, szembetűnőbb legyen a ingatlana pl. egy jól megfogalmazott internetes, képes hirdetéssel és akár egy a lakásról készített videofelvétellel is. Az ingatlan videó a magasabb árfekvésű, igényes, felújított, újszerű állapotú, vagy „majdnem új „ ingatlanoknál a mai ingatlanpiaci viszonyoknál mindenképpen segítség a belátható időn belüli eladásban, de a kisebbeknél is kedvezően befolyásolja és fel is gyorsíthatja a vásárlók döntését.

 

Ingatlanvásárlás-eladás, vagy hitelfelvétel előtt forduljon hozzánk bizalommal!

Ingyenes ingatlan és hitel tanácsadás. Ingyenes fotózás, videó felvétel készítés!

Szerző:

Sipos András

Das Haus Ingatlan Stúdió

Zalaegerszeg

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszeg

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Szigorodó Banki hitel és lakáshitel nyújtási feltételek a Pénzügyi és hitel válság miatt Zalaegerszegen is. 2008.12.17.

 

vissza az ingatlanhírekhez

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 30/3140123