Húsz év az ingatlanpiacon. 2013.03.12

Kerek születésnapot ünnepel a REsource, 1993-ban jelent meg először az újság. Jubileumi összeállításunkban megemlékezünk az általunk legfontosabbnak vagy legemlékezetesebbnek tartott eseményekről, történetekről. 20 év ingatlantörténelme évről évre.

1993: Félmillió ingyen lakás

A lakáspiac mai struktúrájának kialakulásában kétségtelenül meghatározó szerepet játszott a 90-es évek elején lezajlott lakásprivatizáció. Lényege az önkormányzati lakásvagyon magánkézbe juttatása volt, amelyre nagyrészt kényszerből került sor. Az önkormányzatok a 80-as évek végére óriási felújítási igénnyel bíró, rossz minőségű lakástömeggel rendelkeztek, és a modernizációhoz szükséges anyagi források előteremtésére nem sok esélyük volt, ám a lakások privatizációjával gyakorlatilag megszabadulhattak ezektől a terhektől. Több mint 500 ezer önkormányzati lakást értékesítettek ebben az időszakban, ami hozzávetőleg kétmillió embert érintett közvetlenül. A bérlakásokat elsősorban a benne lakók vásárolták meg, rendkívül előnyös feltételekkel, a lakás forgalmi értékének töredékéért, hosszú lejáratú részletfizetési lehetőséggel. Noha a lakásprivatizáció háztartások tömegeit juttatta lakástulajdonhoz, annak hosszú távú hatásai több szempontból is torzulásokat okoztak a lakáspiacon.

A társadalom aránytalanul nagy hányada jutott lakásvagyonhoz, köztük olyanok is, akik nem rendelkeztek a fenntartáshoz és a felújításhoz szükséges pénzeszközökkel. Az értékesített lakások nagy részében még ma is alacsonyabb státusú és jövedelmű családok laknak, így az akkor elodázott felújítások a mai napig nem történtek meg.

Tovább a teljes cikkre..

Forrás: REsource IngatlanInfó

 

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Lakáshitel, szabad felhasználású hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás

Hitel Zalaegerszeg

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk