A NAV 13 ezer esetben nem hitte el az ingatlan vételárát. 2013.02.12

Tavaly 13 ezer esetben bírálta felül az adóhatóság a lakás értékét ingatlan-adásvételnél. Átlagosan durván százezer forinttal kellett több illetéket fizetnie így a lakásvásárlónak, írja a Magyar Nemzet.

Tavaly csaknem 13 ezer olyan lakáseladás volt, amikor az adóhivatal nem hitte el a szerződésbe beírt vételárat, és magasabb ár után szabta ki a lakásvásárlási illetéket – erről a Magyar Nemzet számol be a hivatalra hivatkozva.

Amikor lakásadásvétel történik, arról egy adatlapon bejelentést kell tenni az adóhatósághoz, ráadásul most már az illetékhivatal is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervezetébe van integrálva, így házon belül könnyen utána tud nézni a megkötött szerződésnek is a hatóság.

A NAV mindig megnézi, hogy a lejelentett, a szerződésben szereplő ár elfogadható-e az ingatlan forgalmi értékének. Ha úgy ítéli meg, a tényleges forgalmi értéktől eltérő árat jelentettek neki, akkor az általa becsült forgalmi érték után állapítja meg és vasalja be az illetéket.

Tavaly a 13 ezer felülbírált bejelentéssel 45 milliárd forinttal nagyobb alapot állapított meg a hivatal. Ez azt eredményezte, átlagosan egy-egy lakásvevőnek durván százezer forinttal magasabb illetéket kellett befizetnie, mint ami a szerződésből következett volna.

Ha kirívó a különbség a szerződésben szereplő ár és a NAV által tényleges forgalmi értéknek tekintett ár között, akkor külön ellenőrzést is indíthat a hatóság, mert ilyenkor felmerül a gyanú, hogy új építésű ingatlannál az áfával is akarhattak csalni – írja a Magyar Nemzet.

Forrás: ujlakaspiac.hu

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk