Laguna Ingatlan: Melyek a “sláger” ingatlanok 2013-ban? 2013.03.29

Ha tetszik, ha nem, Önt is érinti a jelenlegi gazdasági helyzet több szempontból is… Gondolom ezt annyira felesleges részletezni, mert a csapból is ez folyik, és több önjelölt szakértő kapott ezen erőre már az elmúlt években!

Azzal is bizonyára mindenki tisztában van, hogy a “helyzet” által, egyik leginkább sújtott piac, az ingatlanpiac, amely ettől függetlenül is folyamatosan változik…
Nyilván a gazdasági helyzet hat az ingatlanpiacra. Személyes tapasztalat szerint is közvetlen, és közvetve is hat rá még a deviza árfolyam, a “banki hitellehetőségek, az állami támogatások is, de bármily furcsa, még az időjárás is!

Ember legyen a talpán, aki követni tudja a piacot… Ön tisztában van vele, miként alakulnak az árak és mit keresnek a vevők? Miként változnak az egyes ingatlantípusoknál, azon belül a kategóriákban, állapot-, lokáció-, méret-, stb. függvényében, arról nem is beszélve, hogy alapvetően más az eladó, és bérbeadó piac is…
A legegyszerűbb módszer a követésre, ha napi szinten figyeli a híreket, a piaci kínálatot, beszél sok-sok vevővel, bérlővel, minden egyes kategóriában…

Ez nem sok idő naponta … úgy 5-8 óra minden egyéb mellett …
Persze, hogy picit szándékos a cinizmusom, mégis igaz, merthogy ennek a szakmának is vannak specialistái, ők az ingatlanos cégek, és képviselői!

Már nyilván várja a főcím által ígért konkrétumokat… de előtte még egy gondolat…

Fontos, a fent leírtak szerint, hogy jelen levelünk most következő részének szavatossága mindössze néhány hét, max 3-4 hónap! Ki tudna felelősséggel kijelenteni olyat, hogy a piac így, vagy úgy alakul 2013 végére… Ez olyan, mintha pontosan tudnánk mi lesz a következő választások eredménye!
No, de akkor tényleg az aktuális konkrétumok…

Konkrétumok, mit is keresnek legjobban az ingatlanpiacon 2013 tavaszán

  • szépet…
  • jót…
  • olcsót…
  • áron alul… és
  • azonnal…

Nem, ez nem vicc! A mai vevő, és bérlői kör, sokkal kifinomultabb, már nem “mindenevő”, mint pár éve. Csak azok tudnak eladni és bérbeadni a mai piacon, akik képesek, és hajlandóak idomulni a piac “hisztijéhez”, és az éppen uralkodó kereslet – kínálat viszonyához!

10+1 kategória, amely most “menő”

Lényegesen aktívabb a bérlői piac
Általános átrendeződés tapasztalható az ingatlan piacon! Nagyon sokan, akik némi önerő mellett hitelből vásárolnának, azok most a hitelfelvételi nehézségek miatt, kénytelenek bérelni… Napi szinten érkeznek igények, szinte minden kategóriában.
Viszont ma már a lelakott, vagy közepes állapotú lakás nem kiadható a budai régióban! Egy alap, általánosan jó állapotot el kell érje a lakás!
A legjobb tanácsunk a Bérbeadóknak: Tegye fel a kérdést magának! Ön lakna bérlőként a kiadandó lakásában?
 
Erőre kapott a kisebb, főleg 2-3 szobás eladó lakások piaca
Volt idő, amikor kifejezetten nehéz volt értékesíteni a 3 szobás lakásokat, és sok esetben a 2 szobások is relatív sokáig vártak a vevőjükre! Ma, ezzel szemben napi szinten érdeklődnek ismét a vevőjelöltek. Keresik az újépítésű, ill. újszerű 60-70 m2-es lakásokat, ill. a kicsit régebbi, de jó állapotú, téglaépítésű zöldövezeti lakást is.
 
Cégek, amelyek nem stagnálnak – keresik a kis irodaházakat
Van egy bizonyos szegmense a mai magyar KKV-nak, akik olyan területen dolgoznak, szolgáltatnak, amelyet valamilyen oknál fogva nem érintett a válság szele! Ők azok, akik éves szinten 50-100%-al növelik a forgalmukat!
Nos ők azok, akik a fejlődésükkel együtt rendre kinövik a bérelt irodáikat, és képesek kisebb irodaházak megvásárlására! Látványos, amikor egy nehezen működő gazdasági közösségben, egy cég megkeres bennünket, hogy 5-800nm-es klasszikus, vagy modern vonalvezetésű önálló családi házat, vagy kis irodaházat keres cégközpontként!
 
Eladó, és kiadó családi házakat keresnek a jólmenő cégek
Az előző pontban már utaltunk erre a szegmensre, hogy vannak jól, vagy jobban menő cégek, akik a mai piaci, gazdasági helyzetben is fejlődnek, és fejlesztenek. Közöttük vannak olyanok, akik inkább a privát szférát részesítik előnyben, és olyan családi házakat, villákat keresnek megvételre, ill. bérbe, ahova a komplett cég oda tud költözni.
 
Rövidtávú luxusbérlés
Hihetetlen mértékű igényeket kezd ölteni a média, film, és rendezvény piac azon része, amelyekhez rövidebb, hosszabb időre luxus ingatlanok szükségesek helyszínként. Családi házak, medencés villák, elegáns lakások, kúriák az egyik, míg a legegyszerűbb lakások, és irodák a másik kategória, amelyeket napi szinten keresik a produkciószervezők.
Vannak tulajdonosok, akik már erre szakosodtak! Kifejezetten rövid, pár hónapos, de akár pár napos időre adják bérbe ingatlanjaikat tv-s produkciók helyszínéül, híres színészek magyarországi tartózkodására, fotózásokra, stb…
 
A kuriózumok még mindig keresettek
A kuriózumlakások talán azon különálló kategória, amely mindig is eladható lesz! Kuriózumok, amelyekből kevés van, vagy különleges helyen, különleges adottságokkal bírnak…
Ilyenek a klasszikus budai villák, a modern, néha futurisztikus, minimál stílusú családi házak, a penthouse lakások.
Egyre többen követik korunk nagy divatját, a minimál, letisztult stílust, amelyre alakítva, formálva a lakást, házat – már amennyire lehet -, lényegesen eladhatóbbá válik még a mai ingatlanpiacon is!
 
A budai újépítésű lakások
Egyre kevesebb a telek, különösen az olyan, amelyre érdemes társasházat építeni! Azon fejlesztők, akik a klasszikus vonalvezetésű társasházakat építik, szépen lassan “abbahagyják” a munkát, akik pedig a modern, minimál vonalvezetésű házakat favorizálják, azok nem győzik kiszolgálni az újépítésű, modern lakást keresőket! Ők többnyire maguk értékesítenek, míg győzik, ill. míg a könnyen eladható lakásokat nem értékesítik… A maradékkal mindig nagy a “küzdés”, és mint tudjuk, abból a bizonyosból várat építeni a varázsló sem tud, így a komplett értékesítési folyamat megtervezése nélküli társasházaknál, a maradék lakások lényegesen rosszabb pozicióban, áron alul értékesíthetőek.
 
Az 1-2 szobás lakás örökké “sláger”
Az örökös sláger… Az egy – két szobás lakások piaca, olyan mint Korda Gyuribácsi örökzöldje a “Lady N”, vagy karnevál, vagy …
Az 1-2 szobás lakások esetében szinte mindegy, hogy kiadó, vagy eladó, ha annak “piaci” az ára, akkor vélhetően sikerre számíthat egy jó értékesítővel!
 
 “Kevesebb pénze, több embernek van” – A felújítandó is kelendő!
Ez a mondás is szinte örök, már-már közhely… Ezzel együtt ill. talán pont ezért nagyon is igaz! Mindenki próbál a rendelkezésre álló “kis pénzéből” a lehető legjobbat, legtöbbet kihozni, még ha egy kicsit toldott, foltozott is lesz. Megvenni egy kicsit nagyobbat, kicsit jobb helyen, és majd “háztájiban” felújítani! A legjobb tanácsunk az eladni szándékozóknak, hogy eszükbe se jusson felújítani, mert amit ráköltenek, és a beleölt munka a legritkább esetben térül meg!
 
Várjuk a “jó időt”!
Hihetetlennek tűnik, és mégis tényszerű! Évek óta keressük a logikáját, hogy vajon miért tűnnek el a vevők, bérlők, ha rossz az idő?! Amint kisüt a nap, és megjön – most aktuálisan – a tavasz, 15 fok fölé emelkedik a napi hőmérséklet, eláll az eső, vagy a hó (pláne), kedvet kap mindenki, és nagyságrendekkel nagyobb az érdeklődés szinte mindenre!
Talán végszónak pont ez a legjobb! Mi is várjuk a jó időt, addig pedig készülünk, keressük az ajánlatokat, hogy az első napsütéses hét után megbízóink és nyilván magunk örömére eredményeket produkáljunk…
 
+1 A “banki”, vagy más néven “bedőlt” lakások
Kis túlzással, talán a gazdasági válsággal együtt jelent meg a fogalom, és a “hipe” ami a “banki, más néven a “bedőlt” lakások, piaci áron alul való megszerzését illeti.
Nos ezzel kapcsolatban, ha félre tesszük azt a morális tényt, hogy a “lehetőségek” ez esetben mindahányszor egy rossz, elhamarkodott döntéssel, és legtöbb esetben egy család utcára kerülésével kezdődik, őszintén szólva, “láttunk olyat, aki már hallott” ilyen lakásokról, de konkrét tényszerű vásárlásról nagyon kevés esetben tudunk!
Valahányszor megjelenik egy ilyen lehetőség, annyiszor merül fel a konkrét kérdés a pontos feltételekről, és a forgatókönyvről a megszerzéssel kapcsolatban, és általában ez az a pillanat, amikor el is hal az egész!Óva intünk mindenkit az ilyen, néha valóban kecsegtető árú lakásoktól, mert az esetek legtöbbje mögött, a gyakorlatlan vásárlók részére (sok esetben szándékosan) felfedezhetetlen hiányosságok, jogi kérdőjelek, és ahogy ügyfeleink sztorijaiból halljuk, veszteségek szerepelnek! Ne menjen kétes üzletekbe, letétekbe, zsebbe csúsztatandó borítékos sztorikba … nem éri meg!

LAGUNA INGATLAN
Kiadná ingatlanát?
Visszahívás kérése!

Forrás: ujlakaspiac.hu

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Lakáshitel, szabad felhasználású hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás

Hitel Zalaegerszeg

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk