FHB: enyhén csökkentek a lakásárak. 2013.01.16

 

Gazdaság-ingatlan

A tavalyi harmadik negyedévben nominálisan 1,5 százalékkal alacsonyabbak voltak a lakásárak az előző negyedévinél, 2011 hasonló időszakához képest pedig 1 százalékkal mérséklődtek, az idén azonban már van esély a kereslet élénkülésére, amely emelheti az árakat - közölte az FHB Jelzálogbank a legújabb FHB Lakásárindex jelentésében szerdán az MTI-vel.
 

A tavalyi harmadik negyedévi index 168,8 pont volt, a csúcson - 2007 végén - 200,8 ponton állt a mutató.
A lakásárak csökkenésének üteme 2009-2011 között - országos szinten - lényegesen mérséklődött, azonban a szerény forgalom melletti árnyomás még 2012-ben is enyhén lefelé mutatott - áll a közleményben.
A háztartási reáljövedelmek csökkenése - a végtörlesztés megtakarításokat apasztó hatásával együtt - érdemben csökkentette tavaly a lakáspiaci keresletet. A folyósított lakáshitelek és a lakástranzakciók között szoros az összefüggés: a tranzakciók számával együtt csökkent a folyósított lakáshitelek nettó összege is.
A támogatott forinthitelek 2012-es visszatérése sikeresen csökkentette a hozzáférhető hitelek árát. A lakáspiac élénkítésének állami hitelkínálati (szocpol és kamattámogatás) pillére már működik, ráadásul ez év elejétől a lakástámogatások több eleme előnyösen változott. Az Otthonteremtő lakáshitel kamattámogatása jelentősen növekedett, 5 éven keresztül állandóvá vált. A támogatott hitelösszeg új lakás vásárlásakor 15 millió forintra - használt lakás vásárlása, korszerűsítése és bővítése esetén 10 millió forintra - emelkedett.
Az FHB az előbbi támogatások növelését a lakáspiac élénkítő tényezőinek fogja fel. Amennyiben növekszik a lakásforgalom, úgy az árak is emelkedésnek indulnak - jegyzi meg a közlemény.

 

Forrás: mti.hu

 

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszeg

Ingatlan Zalaegerszeg

 

 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk