Egy megfelelő lakás megtalálása gyakran több hónapig tart, és akár több tucat lakás megtekintésével is járhat. Mindegyik megtekintést komolyan kell venni, ha már a saját illetve a tulajdonos idejét is ráfordítjuk. Minden bejárást vegyen komolyan, és készüljön fel rájuk. Összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amik nélkül nem érdemes lakásbejárásra indulnia.

1. Szempontjait állítsa fontossági sorrendbe

Mindannyian álomotthonról ábrándozunk, többségünknek mégis kompromisszumot kell kötnie igényei és lehetőségei között. Ha átgondolja és rangsorolja a feltételeit, egységes szempontok alapján tudja összehasonlítani az összes lakást – különösen, ha a család minden tagjának elvárásait kell összeegyeztetni.

Kezdje azzal, hogy válogatás nélkül összeírja elképzelt, új otthonának jellemzőit. Engedje, hogy eszébe jusson minden szempont, akármilyen lényegtelennek tűnik is egyelőre. Majd válogassa ki a lista élére azokat, amelyekhez minden körülmények között ragaszkodik. Végül a maradékot állítsa fontossági sorrendbe. Letisztázott listáját minden megtekintett lakásba vigye magával.

2. Vigye magával a kinyomtatott hirdetést

A lakáskeresési hajszában nem ritka, hogy minden napra jut egy kiszemelt lakás. Ilyen tempó mellett nem hagyatkozhat csak a memóriájára, az előző nap átfutott hirdetés halvány emlékeire. Minden kiszemelt lakás hirdetését nyomtassa ki, és akár jegyzeteljen is a papírra a találkozó előtt és közben. A helyszínen tételesen ellenőrizze, a lakás mindenben megfelel-e a hirdetésnek. Egy jó ingatlanügynök a bemutatást követően nyomtatott dokumentációt ad át a lakás adatairól alaprajzzal, adatokkal.

3. Jegyzeteljen bőven, fényképezzen illedelmesen

Az okostelefonok korában sem szégyen a jegyzetfüzet és a ceruza! Jegyzetek nélkül egy-két megtekintett lakás még észben tartható, de ki emlékezne akár csak a harmadikra a lakáskeresési hajsza kellős közepén?

Célszerű, ha helyszíni tapasztalatait és a feltett kérdéseire az eladó válaszait magára a kinyomtatott hirdetésre írja. Ha a lakásban valami kifejezetten tetszene, és azt a későbbi döntéshozatal érdekében megörökíteni, fényképezze le. Fényképezés előtt természetesen kérje az eladó engedélyét, hiszen senki sem szeretné megörökíttetni szertehagyott személyes tárgyait.

4. Kérdezzen nyugodtan az eladótól

Célszerű, ha a tulajdonossal találkozva feltesz néhány kérdést a lakásról:

Egy háztartás rezsije sokmindentől függ: a család létszámától, a fogyasztási szokásoktól, az igénybe vett szolgáltatásoktól. Mégis érdemes tájékozódni arról, hogy az ingatlan jelenlegi lakói mennyit fizetnek és miért. Társasház esetén mennyi a közös költség és mit tartalmaz? Teljesen megszokott és érthető, ha mindezek tisztázására elkéri az ingatlan legutóbbi számláit vagy a közös képviselő telefonszámát.

Egy vagy több tulajdonosa van az ingatlannak? A tulajdonos magánszemély vagy társaság? Van valakinek haszonélvezeti joga az ingatlanon? Terheli-e jelzálog vagy bármilyen követelés az ingatlant?

Pénzletétel előtt kérjen tulajdoni lapot a tulajdonostól vagy ingatlanügynökétől.

Már a szerződéskötésre rendelkezni kell energia-tanúsítvánnyal. Ha már megvan, érdeklődjön a besorolása felől. A későbbi fenntartási költségeket befolyásolhatja a lakás energiafelhasználása.

5. Álljon készen az ajánlattételre

Egy átlagos lakáskeresés hónapokig is elhúzódhat. Nem tudhatja előre, mikor toppan be álmai lakásába, és mikor kell gyors és határozott döntést hoznia. Ilyen esetben pedig komoly vevőjelöltnek kell mutatkoznia az eladó szemében.

Ezért még mielőtt megérkezik a bejárásra, gondolja át, mennyire konkrét ajánlatot tud tenni. Mekkora előleget tud fizetni és mikor? Mikor tudja vagy szeretné birtokba venni a lakást? Mikor szeretné aláírni a szerződést? Meg szeretné másnak is mutatni a lakást, vagy egyedül dönt? Van-e már ügyvédje a szerződés elkészítésére? Ha határozott választ tud adni ezekre a kérdésekre, akkor nem kell a helyszínen rögtönöznie súlyos anyagi és szervezési kérdésekről.

Ha a fentieket figyelembe veszi, és ezekre felkészül, megkönnyítheti a lakáskeresését, időt és energiát tud spórolni. Persze, ezeken kívül még számtalan fontos kérdés felmerülhet Önben, ne legyen rest kérdezni és jegyzetelni.

Magyar József
Ingatlanügynök