IFK: az ingatlanfejlesztők nem szeretik a műemlékeket. 2013.04.11

 

Gazdaság-ingatlan
IFK: az ingatlanfejlesztők nem szeretik a műemlékeket

A 14 ezer magyarországi műemlék ingatlan megóvásához az államnak szüksége lenne a magántőkére, ám a fejlesztők anyagi és szabályozási okokból nem szívesen nyúlnak a védett régi házakhoz - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) csütörtökön az MTI-vel.
 

A műemlékek eleve hátrányból indulnak a kortárs épületekkel szemben, hiszen a belső tereik kihasználhatósága lényegesen korlátozottabb, míg az üzemeltetési költségeik szükségszerűen magasabbak a mai épületekhez mérten. Emiatt meg kell találni azokat az ösztönzőket, amelyek mellett a műemlékek felújítása és üzemeltetése vonzóbb lehet a magánbefektetők számára - áll a közleményben.
A műemlékek helyreállítása, átalakítása és felújítása mintegy 15-40 százalékkal kerül többe, mint egy új épület építése. Az IFK szerint az elrettentő szabályrendszer és az engedélyezési gyakorlat taszítja a műemléktől a beruházót, míg a másik serpenyőben nincs semmi.
A vonzóvá tételhez az egyesület kezdeményezi az áfa-mentesség bevezetését a műemlékfejlesztésre, amennyiben a beruházó visszaállítja az eredeti lakófunkciót. Javasolják azt is, hogy a fejlesztő kapjon részleges vagy teljes felmentést a védettség alól, amennyiben a tulajdonos jelentősen növeli az épület energiahatékonyságát. A javaslatok között szerepel még az 50 százalékos építményadó-kedvezmény és a parkoló építési kötelezettség eltörlése.
Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület 2009-ben jött létre, a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztők részvételével. Az IFK feladata a Magyarországon működő, nemzetközi szinten is elismert ingatlanfejlesztő társaságok közös érdekeinek képviselete, célja az épített környezet minőségének fejlesztése.

 

Forrás: mti.hu

 

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Lakáshitel, szabad felhasználású hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás

Hitel Zalaegerszeg

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk