Olcsó rezsicsökkentő módszerek. 2013.03.04

Kormányzati intézkedések ide vagy oda, az igazi rezsi csökkentés nem csupán azt jelenti, hogy olcsóbban kapunk valamilyen háztartási energiát, hanem azt, hogy takarékoskodva az energia felhasználásával érünk el megtakarítást, ami amellett, hogy a pénztárcánkon is észrevehető, környezettudatos fogyasztói magatartást jelent.

Gáz

A gázszámla csökkentéséhez, a hatékony fűtéshez például nem mindegy, hogyan rendezzük be a lakásunkat. Ha bútorokat teszünk a fűtőtestek elé, az biztosan megnehezíti a meleg levegő áramlását, a hőérzetünk egyre magasabb fokozatú fűtést kívánna, pedig csak a rossz helyre tett bútort melegítjük.
A fűtés hatékonyságát hőtükörrel javíthatjuk. A fűtőtest ugyanis minden irányban közel azonos mértékben adja le a hőt, így a radiátor hátrafelé a falat melegíti. Ha a hővisszaverő anyagból készült hőtükörrel leszigeteljük a fűtőtest mögötti falrészt, a hőtükör a meleget visszairányítja a szobába. Erre a célra radiátorhoz vagy konvektorhoz alkalmazható speciális hőtükör fóliát szerezzünk be, de ideiglenes megoldásként alufólia is megteszi.
A radiátoros fűtésnél jó célt szolgál a termosztatikus szelepek fölszerelése, ami biztosítja, hogy a helyiség kívánt hőfokra történt felfűtését követően a radiátor visszakapcsol. Így lehet leghatékonyabban biztosítani a különböző helyiségek fűtési igényét. Ne feledjük, hogy 1 fokkal növelve a hőmérsékletet 6 %-kal nő az energiafelhasználás!


Víz

Az ökotudatos vízszámla csökkentéshez először is azt kell átgondolnunk, hogy mihez szükséges az ivóvíz minőségű víz. A locsoláshoz, kocsimosáshoz, WC öblítéshez, de még a mosáshoz sem szükséges ivóvizet használnunk. Családi házaknál, ahol lehetőség van rá, megéri a talajvizet kinyerni a földből, ehhez azonban – hosszabb távon biztosan megtérülő - vízkiemelő beruházásra, és külön vezetékrendszerre van szükség. Ha erre nincsen lehetőségünk, az esővíz felfogásával legalább a viráglocsoláskor mellőzhetjük az ivóvíz használatot.

A csapvíz hatékony felhasználását a különböző víztakarékos szerelvények, pl. STOP & GO vízelzáró segítheti, amely - a vízcsapra csavarva - automatikusan megállítja a csapnál a vízfolyást.
Ugyancsak a csapra szerelhető a víztakarékos perlátor, amely a vízsugárhoz levegőt kever, így kevesebb vízmennyiség is elég a kívánt erejű vízsugárhoz. Ilyen perlátort a zuhanyra is felszerelhetünk, így még több melegvizet spórolhatunk. Számítások szerint a vízhasználat 60%-át a tisztálkodás és a WC használat teszi ki, így ha erre találunk takarékos megoldást, nagy lépést tettünk a környezettudatos rezsicsökkentés irányába. Többfajta víztakarékos WC tartály létezik, ezek használata nagyban csökkenti a vízfelhasználást.

És természetesen szem előtt kell tartanunk a tudatos vízhasználat aranyszabályait, miszerint ne mosogassunk folyó vízben, sokkal inkább használjuk a mosogatógépet, ne fürödjünk, hanem ötperces zuhanyt vegyünk, fogmosás közben ne folyassuk a vizet, hanem zárjuk el a vízcsapot.

Áram

Az elektromos energiával való takarékosság alapvetően környezetbarát, A+++ kategóriájú háztartási gépek használatát igényli. A világítás csak egy kis részt jelent az elektromos energia felhasználásban, de itt is figyeljünk a hatékonyabb megoldásokra. A világításnál például takarékosabb megoldás az egy sokágú csillár helyett halványabb háttérvilágítást és több kisfogyasztású helyi fényforrást (halogén spotokat vagy LED lámpákat) alkalmazni. A fénycsövek esetén a kompakt fénycsöveket részesítsük előnyben, mert egy jó minőségű kompakt 6-8-szor tovább bírja, és negyedét fogyasztja, mint egy hagyományos izzó. A 100W-os hagyományos izzót 23W-os kompakt fénycső helyettesítheti, a 60W-osnak a 15W-os felel meg. (Az EU-ban hivatalosan már csak a 40 és a 25 wattos izzókat árusítják.)

A szórakoztató elektronika nagy része, a tévé, a rádió, a különböző asztali zenelejátszó készülékünk standby üzemmódban várja, hogy bekapcsoljuk. Ilyenkor, bár éppen nem használjuk ezeket, mégis fogyasztják az áramot. Minél régebbi egy készülék, általában annál nagyobb a készenléti energia felvétele, pl. egy 15-20 éves katódsugárcsöves TV-é 15X magasabb egy mai LCD TV-nél. Ha nem használjuk őket, húzzuk ki a konnektorból vagy alkalmazzunk billenőkapcsolós elosztót, ahol a használat után egy kattintással áramtalaníthatjuk a készülékeket. A számítógépek energiafelhasználását is csökkenthetjük, ha sötét hátteret és képernyővédőt alkalmazunk, ha kikapcsoljuk a monitort, ha egy időre távozunk a gép mellől.  Mobil telefonok és PDA-k energiafogyasztás csökkentési tippek >>>


Aki szeretne ilyen praktikákkal megismerkedni, nemcsak a világhálón tájékozódhat a különböző zöld honlapokon, hanem személyesen is a veszprémi ZöldLakban, a környezettudatos mintaházban és bemutatóközpontban. A Diófa utca 3.-ban egy közel 100 éves romházból varázsolt környezetvédelmi lakossági bemutató központként funkcionáló ZöldLakot a Kör Alapítvány, melyre a környezet és energia operatív programból 47 millió forintot nyertek. A Magyarországon egyedülálló program lényege egy olyan zöld lakás létrehozása, és öt éven keresztül bemutatóközpontként való üzemeltetése, ahol a látogatókkal működés közben megismertetik azokat a környezettudatos megoldásokat, amelyekkel gazdaságosabbá, hatékonyabbá, zöldebbé tehetik a saját lakásukat. Nem drága, csúcsminőségű beruházásokra kell gondolni, hanem olyan megfizethető megoldásokra, amelyeket bárki megtehet, kialakíthat. A bemutatandó praktikák mellett részletes leírás is található számításokkal, hogy mindenki tudja, mivel járhat otthonának környezetbarátabbá tétele.

Bencsik Márta greenfo

Forrás: greenfo.hu

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Lakáshitel, szabad felhasználású hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás

Hitel Zalaegerszeg

 

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk