Mi újság a Zalaegerszegi ingatlanpiacon? Mennyiért kelnek el a lakások?

Milyen ingatlanokat keresnek Zalaegerszegen? 2008.12.19.

Zalaegerszegi lakásárak

A Zalaegerszegi lakás árak négyzetmétere állapottól, fűtési rendszertől, komfort fokozattól, építőanyagától, tájolástól, mérettől és attól függően, hogy hányadik emeleten található, 140  illetve 180 ezer forint között, ritkán az újszerű, kifogástalan állapotú, igényes, pár, maximum 10 éves, cirkó fűtéses, egyedi gázkazános lakásoké 200-240 ezer forint körül is mozog, amely ingatlanár meglepően, akár a használt kis méretű garzon és az új építésű lakásárakkal vetekszik. Sok esetben viszont kedvezőbb és probléma mentesebb használt újszerű lakást venni, mint új ingatlant. ( Hogy miért? Ezt majd egy későbbi írásunkban taglaljuk ).

 

Ingatlan vásárlási szempontból Zalaegerszegen legkedveltebbek a belváros és a kertváros jobb részein épült, felújított, alacsony rezsijű, konvektoros, gázfűtéses, egyedi kazános tégla lakások és esetenként a jobb társasházakban lévő központi fűtéses, beton falazatú panelek. Tízemeletesekben lévő panellakásokat általában legfőképpen

a 3-dik emeletig keresik, mivel idáig nem szükséges a lift használata. Természetesen a kevesebb ingatlanvételárból gazdálkodni tudók kénytelenek a felsőbb emeletű panellakásokkal is beérni illetve volt az ingatlanos praxisunkban, olyan felsővezető, vásárló is, aki a legfelső, tizedik emeleten vett lakást, mert a szuper panorámát akarta élvezni és nem szerette volna, hogy a feje fölött esetlegesen fapapucsban járkáljanak.

 

Zalaegerszegen a landorhegyen, páterdombon kissé alacsonyabbak a lakásárak.

Kapósak a landorhegyi „egy kaptafára” blokkos tégla építési módban épült egy, másfél és kétszobás lakások is. Ezen lakások legfőbb jellemzője, hogy a WC-és fürdő egy helyiségben van, nagyon kicsik a félszobák, és az 1 szobás és 1 és félszobás lakások csak francia erkély tartozik, de sokan csak ezt az ingatlantípust "érik fel " és ingatlanbefektetési szempontból sem rossz vásárlás, mert közel van a főiskola és könnyen kiadható albérletbe, mert kicsi a rezsije és fenntartása e kicsi lakásoknak.

Zalaegerszeg város kevésbé kedvelt részein, némi tatarozásra szoruló házakban lévő, lelakott, teljes felújításra, konyhai, konyhaszekrény és fürdőszobai ( Fürdőkád, Mosdó, WC, Fali fűtőtest ) berendezések, fűtőberendezések, ablak, akár ajtó, nyílászárók ( fa nyílászáró, de leginkább műanyag nyílászáró ), valamint villany, víz és gáz vezetékek teljes cseréjére szoruló lakások négyzetméterára 120-140 ezer forintba kerül.

Sok lakásvásárló keresi a teljesen „lepukkadt”, felújításra szoruló, rossz állapotú lakásokat is, mivel saját ízlésük szerint szeretnék felújítani és szinte egy új otthont tudnak varázsolni belőle.

Gyakran a nagyon költséges ráfordítások, felújítások ellenére is jobban megéri a családoknak, ha a „fészekrakásnak” ezt a módját választják.

 

Nem ritka, hogy a kis lakások és a "miniatűr" garzonok esetében Zalaegerszegen a kereslet meghaladja a kínálatot, azaz egész egyszerűen nem tudjuk kielégíteni a kislakást kereső ingatlanvásárló ügyfeleink igényeit.

Zalaegerszegi új lakások

A Zalaegerszegi új építésű ingatlanok jellemzően 240-250 ezer forintba is kerülhetnek négyzetméterenként, de a válság hatására megcsappant a kereslet irántuk, inkább a használt lakásokat keresik a vásárlók. Egyrészt mert a vevők nem tudják kifizetni a megemelkedett lakáshitel törlesztő részleteket, másrészt belegondolnak, ha elhamarkodottan lefoglalóznak egy új építésű lakást, lehet, hogy most nem tudják gyorsan a vételár egy részét fedező használt lakásukat értékesíteni, vagy ha sürgőssé válik az eladás csak nagy árengedménnyel, tudnak ingatlanukon túladni. Éppen ezért nem várható az új építésű ingatlanok árának az emelkedése.  

Zalaegerszegi házak

A Zalaegerszegen házban, családi házban gondolkozó vásárlók körében a kertváros és belváros egyes részei a legkeresettebbek. Ezeken a részeken viszonylag gyorsan a pénzügyi és ingatlanpiaci válság ellenére is vevőre találnak a jó állapotban lévő, újszerű, modern kertes családi házak, vagy akár a „10X10-es kocka „, teljes átépítésre, modernizálásra szoruló, eladó ingatlanok is.  

Zalaegerszegi építési telkek

Az építési telket keresők száma lecsökkent Zalaegerszegen, a rengeteg pénzt, időt és energiát felemésztő és körülményes építkezési procedúra a drága építőanyag, drága iparosok, mesteremberek, szerelők és a nehezebbé váló hitelfelvétel, válság miatt. Ha van is érdeklődés az a leginkább a frekventált városrészeken, mint például belvárosban, kertvárosban, csácsban, illetve a Zalaegerszeget körül ölelő dombokon landorhegyen, egerszeghegyen, gógánhegyen, ebergényben, becsaliban és jánkahegyen található. Itt elsősorban a jól megközelíthető, műúton, aszfaltos úton megközelíthető,  széles, tágas közművesített telkeket keresik. A Zalaegerszegre panorámás, jó fekvésű építési telek ára, akár a duplája is lehet egy a város kevésbé népszerű területén elhelyezkedő, kevésbé jó adottságú telek árának.

Ingatlanvásárlás-eladás, vagy hitelfelvétel előtt forduljon hozzánk bizalommal!

Ingyenes ingatlan és hitel tanácsadás. Zalaegerszegen ingyenes fotózás, videó felvétel készítés!

Szerző:

Sipos András

Das Haus Ingatlan Stúdió

Zalaegerszeg

 

Szigorodó Banki hitel és lakáshitel nyújtási feltételek a Pénzügyi és hitel válság miatt Zalaegerszegen is. 2008.12.17.

 

Milyen hatása lehet a magyar és ezen belül a Zalaegerszegi ingatlanpiacra a gazdasági és hitelválság?

Ingatlankilátások 2009-re  2008.12.17.

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszeg

Ingatlan Zalaegerszeg

 

vissza az ingatlanhírekhez

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 30/3140123