A zártkerteket is be kell jelenteni. 2013.03.08

Írta: Antal Lívia

Mostanság megnövekedett az ügyfélforgalom a földhivataloknál, a sorban állás a termőföld törvényből adódó bejelentési kötelezettségből adódik. A mezőgazdasági vállalkozásoknak ez az előírás eddig sem volt ismeretlen, újdonság azonban a zártkertek tulajdonosainak. Dr. Mészáros Leventével, a Zala Megyei Kormányhivatal Földhivatala vezetőjével igyekszünk praktikus tanácsokat adni ahhoz, hogy minél problémamentesen tudjanak eleget tenni földhasználati bejelentési kötelezettségüknek.

Minden földhasználatot nyilvántartanak

– Arról minden bizonnyal már sokan hallottak, hogy a terület nagyságától függetlenül minden termőföld, valamint mező-, és erdőgazdasági belterületi föld (kivéve az erdőművelési ágú területek) használatát be kell jelentenie a földhivatalhoz. Tehát az egy hektár alatti földhasználatot is be kell jelenteni, ami korábban nem volt kötelező. A már bejelentett földhasználóknak pedig újabb adatokat kell közölniük.

– A földtulajdonos hogyan győződhet meg arról, hogy területe bejelentési kötelezettség alá esik?

– Az ingatlan tulajdoni lapjáról, és az ott feltüntetett adatokból ez pontosan kiderül. Ha ezen a lapon az I-es pont alatt szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület vagy halastó szerepel, akkor annak használatát be kell jelentenie, függetlenül attól, hogy belterületi, zártkerti, vagy külterületi. Ha például erdő, vagy lakóház, udvar, gazdasági épület van feltüntetve, nem kell bejelenteni, még akkor sem a terület egy részén kiskert van. A bejelentési kötelezettség egyrészt azt terheli, aki a területet ténylegesen használja, másrészt, ha ilyen nincs, az ingatlan tulajdonosát, vagy a haszonélvezeti jog élvezőjét.

Tovább a teljes cikkre..

Forrás: zalamedia.hu

 

 

Eladó ingatlan, lakás, családi ház Zalaegerszegen

Ingatlan Zalaegerszeg

 

Lakáshitel, szabad felhasználású hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás

Hitel Zalaegerszeg

 

 

 

 


 

 

INGATLAN ÉS HITELVONAL: 92/326-369, 06/30/3140123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004. szeptember 15. óta Ön a látogatónk